Obrovský masakr na slovenské Oravě. Vlci na salaši zabili téměř 100 ovcí

Masakr se odehrál v noci z pátku na sobotu v části Dubovské lúky nad osadou Plešivá na slovenské Oravě. Stádo se 280 ovcemi se okamžitě rozuteklo, vlci je ale naháněli a začali postupně zabíjet, informoval portál Sme.sk.

Majitelé zatím našli 90 mrtvých ovcí a 70 živých. Ze zvířat, která přežila, je ale přibližně polovina vážně zraněná a pravděpodobně nepřežije. Přesná čísla mrtvých nebo zraněných však zatím nejsou známá.

[chooze:article;value:503058]

Útok portálu TVnoviny.sk potvrdil zoolog národního parku Malá Fatra Tomáš Flajs. "Škody byly způsobené vlkem na ovčím stádu. Vlci během nočních hodin rozehnali ovčí stádo v katastru oblasti," řekl s tím, že několik desítek ovcí ze stáda se podle něj stále ještě nenašlo.

Podle Flajse by se takovým situacím ale dalo snadno předcházet. Chybí však systémové preventivní opatření. "Toto je věc, která se neměla stát, správě parku je to líto," uzavřel.

Stát vyplácí vlastníkům hospodářských zvířat za škody způsobené tou divou ročně statisíce eur, upozornil portál Aktuality.sk. Předloni přitom podle dostupné statistiky vyplatil celkem 1,27 milionu eur (kolem 30 milionů korun). Podmínkou je, aby poškozený písemně do dvou dní nahlásil škodu příslušnému úřadu. Vše poté přijedou vyhodnotit experti, kteří posoudí škodu. Útoky vlků jsou na Slovensku poměrně časté. V polovině letošního května vlci zabili 14 ovcí, které se pásly pod Muráňským hradem.

V Krkonoších se usadily dvě smečky vlků. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.