Obrovský nápor na střední školy. Počet uchazečů výrazně překonal očekávání

Přijímací zkoušky na střední školy se nezadržitelně blíží, dva termíny pro čtyřleté obory jsou vypsané na 12. a 15. dubna. Zájemce o šesti- a osmiletá gymnázia čeká testování 16. a 17. dubna.  

"Počty uchazečů v celém Česku překonaly očekávání o 15 tisíc," upozorňuje Miroslav Hřebecký z organizace EDUin. Některé školy tak zaznamenaly enormní nárůst počtu uchazečů.

[chooze:article;value:544181]

​"Máme jich dvakrát víc než v minulých letech. Je to ale způsobeno možností podat si tři přihlášky místo dřívějších dvou. K nám se také znovu hlásí ti, kteří nebyli přijati loni. Na maturitní obor chce rovněž přejít několik žáků navštěvujících ten učební," vysvětluje pro TN.cz Soňa Froňková, ředitelka Střední školy dostihového sportu a jezdectví z Velká Chuchle.

Možnost podání tří přihlášek ale odborníci vítají. "Díky nim se velmi rychle srovná nabídka s poptávkou a 80 až 90 % uchazečů bude přijato hned po prvním kole, což, doufejme, bude výrazný pokrok proti loňsku," vysvětluje Hřebecký.

K nejhorším regionům, které musejí odmítat nejvíce uchazečů, patří tradičně Praha. "Kapacit pro uchazeče máme dostatek, v posledních letech jsme ji navýšili o stovky dalších míst, ale nikoli pro půlku Středočeského kraje," upozorňuje ředitelka odboru školství na pražském magistrátu (MHMP) Lenka Němcová a naráží na velký zájem "přespolních žáků" o studium v metropoli.

V Praze chybí 2 000 míst

Na všechny střední školy v hlavním městě, k nimž patří kromě těch zřizovaných městem i soukromé či církevní, si letos žáci podali, jak uvádí organizace CERMAT, dohromady 60 778 přihlášek. Pokud by každý využil možnost hlásit se na trojici škol či trojici oborů, šlo by celkem o 20 259 uchazečů.

Kapacita středních škol všech typů zřizovatelů je v Praze 18 161. I tak tedy zůstává zhruba 2 000 uchazečů, pro které v metropoli není místo. Ti se mimo jiné budou moci ucházet o místa mimo hlavní město, což nejspíš využijí hlavně zájemci z řad Středočechů.

[chooze:article;value:536597]

​Zrovna oni to však mají v tomto směru komplikované. "Mnohdy mají do Prahy nejlepší dopravní spojení. Celá metropolitní oblast je totiž postavená tak, že většina spojů směřuje do hlavního města. Naopak dostat se například z Berouna do Rakovníka je nepochybně složitější," připomíná Němcová z MHMP.

Přesto místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová vnímá situaci optimisticky.

"Když byly ještě papírové přihlášky, děti musely velmi dlouho čekat, než zjistily, jestli jsou, nebo nejsou přijaté, protože odvolací řízení trvalo velmi dlouho. Možnost odvolávání bude i letos, s papírovými přihláškami zejména žáci, kteří neuspěli v prvním kole, žili dlouho v nejistotě. To klidně mohlo trvat do půlky května," upozorňuje Seidlová.

Nešťastné DiPSy

Ani rozjezd systému elektronického podávání přihlášek DiPSy se však neobešel bez problémů. Kvůli těžkostem s nahráváním příloh byl nejprve odložen jeho start a podle některých ředitelů středních škol není dodnes vše ideální.

"Zmatky kolem DiPSy pokračují, protože ten systém není dodělaný. Například není možné hromadně rozeslat pozvánky, ty musel můj zástupce odesílat po jedné a zabralo mu to mnoho času. A mohl se věnovat něčemu užitečnějšímu," upozorňuje Radko Sáblík, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia.

"Rovněž jsme najali brigádníka, aby ze systému stahoval motivační dopisy a portfolia uchazečů. Máme totiž obavy, že by DiPSy mohlo přestat fungovat během přijímacích zkoušek, což by byl obrovský problém," dodává Sáblík.

Střední školy mohou vyhlásit kritéria pro přijímačky. Začal fungovat nový systém (15/1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.