Obrovský úspěch. Bratři ze Zlína se stali mistry Evropy v kolové

Po dlouhých 27 letech se podařilo v juniorské kategorii dovézt zlato z mistrovství Evropy. Sedmnáctiletý Jáchym s patnáctiletým Richardem prý na turnaji nepatřili mezi favority, prošli jím ale bez porážky a ve finále si poradili i s Německem v poměru 3:0.

"Určitě tam byly nervy. Bylo to těžké jak v hlavě, tak určitě fyzicky. Byl jsem hrozně rád, že jsme to vyhráli," svěřil se juniorský mistr Evropy v kolové Richard Baxa.

Dojatý byl i jejich trenér. "Prožíval jsem to báječně po tolika letech. S kluky jsme se na to připravovali zhruba rok a půl tady s touto dvojicí," řekl Milan Liška Chovančík.

[chooze:article;value:556293]

Zlínský klub kolové má kolem 50 členů. Mladíci doufají, že jejich úspěch přivede k tomuto sportu nové nadšence. "Kolová je takový ne úplně zvyklý sport. Ne moc těch mladších u toho vydrží. Doufáme, že to něco přinese pro kolovou," uvedl juniorský mistr Evropy Jáchym Baxa.

Zlatí medailisté trénují čtyřikrát týdně. A pilují hlavně dovednosti na kole. "Otočka, jízda dozadu v rychlosti. Všechno se už dělá třeba s míčem. Gólman se začíná učit chytat balon do rukou. Když ho chytne, tak hned aby z toho kombinoval do nějaké střely," vysvětlil trenér.

Kolová byla u nás populární hlavně v době kdy Československo reprezentovali 20násobní mistři světa bratři Pospíšilové. Zlínští bratři Baxovi doufají, že jejich úspěch třeba někdy napodobí. "Musíme ještě hodně makat a pořádně trénovat, aby se nám to povedlo," uzavřel Richard Baxa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.