Moderní bydlení

Obviněný Marek odstoupil z dozorčí rady dopravního podniku. Rezignoval i na další funkci

Jana Marka, který v dozorčí radě Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) zastupoval TOP 09, vyzval ve středu k rezignaci Zdeněk Hřib (Piráti). Kromě funkce místopředsedy dozorčí rady v DPP Marek skončil na vysokém postu i v plzeňském dopravním podniku.

"Požádal jsem primátora Bohuslava Svobodu a předsedu klubu SPOLU Tomáše Portlíka, aby nominovali jinou, bezúhonnou osobu, která podpoří splnění deklarace primátora," oznámil 1. náměstek pražského primátora Hřib.

[chooze:article;value:578942]

​Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) totiž minulý rok slíbil, že se zasadí o otevřené výběrové řízení na šéfa dopravního podniku, a zatím slib nedodržel. K setrvání Petra Witowského ve funkci ředitele DPP šéf zastupitelů ODS být konkrétní nechtěl. "Tohle musí posoudit pan primátor," reagoval Portlík.

Nástupce Jana Marka prý už ale vybírají. "Nominanta budeme vybírat. Nejsem soudce, abych posoudil, jestli pan Marek je či není vinný. Byl tam už z minulého volebního období," dodal Tomáš Portlík.

Další obvinění ale zůstávají ve funkcích. Pakliže neodstoupí, Hřib nabízí jasné východisko. "Pokud tak neučiní, navrhnu jejich odvolání. To se týká i dvou trestně stíhaných členů předsednictva dopravního podniku pana Kopřivy a pana Špičky. Oběma jsem již také zaslal dopis, kde je k okamžité rezignaci vyzývám," doplnil Hřib.

[chooze:article;value:578449]

​"Pokud kterýkoliv člen představenstva obdrží výzvu k odstoupení, je pouze na jeho rozhodnutí, jestli tak učiní. Jediný orgán, který má kompetenci volit nebo odvolávat kteréhokoliv člena představenstva, je dozorčí rada. Obdobně je to u členů dozorčí rady, které ale volí a odvolává rada hlavního města," vysvětlil mluvčí DPP Daniel Šabík.

Obvinění jsou i z řad zaměstnanců dopravního podniku. Zdeněk Hřib také požádal šéfa dopravního podniku Witowského, aby obviněné postavil mimo službu.

Hřib chce i Witowského odstoupení. Zastupitelé za hnutí ANO ale zároveň požadují rezignaci Hřiba.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.