Obyvatel Česka opět ubylo. Je to problém, říká ekonom

V Česku ubylo za první čtvrtletí letošního roku 41 tisíc lidí. Počet obyvatel se tak vrátil pod hranici 10,9 milionu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

"Úbytek obyvatel pramenil zejména z vysokého počtu vystěhovalých, jejichž velkou část představovaly osoby, kterým na konci března skončila platnost dočasné ochrany a nepožádaly si o její prodloužení," uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. 

​​Celkově se z Česka odstěhovalo téměř 62,3 tisíc lidí, což je desetkrát více, než za stejné období v loňském roce. Naopak se přistěhovalo 30,5 tisíc lidí. 

[chooze:article;value:546607]

V Česku také dlouhodobě klesá porodnost. "Generace narozených dětí v roce 2023 byla nejslabší za 22 let. Za první čtvrtletí 2024 se však narodilo ještě méně dětí než ve stejném období předchozího roku," okomentoval situaci ekonom Štěpán Křeček.

Za první tři měsíce letošního roku se živě narodilo 20,3 tisíce dětí, což je o 11 procent méně, než před rokem. Za stejné období letos zemřelo 29,5 tisíce lidí. Přirozeně nás tak ubylo o 9,2 tisíce lidí. 

"Snižování počtu narozených dětí bude do budoucna způsobovat demografické problémy, které budou zhoršovat schopnost veřejného sektoru financovat důchodový systém a zdravotní péči," předpověděl ekonom.

Mladí lidé už nemají takovou chuť na sex, říkají odborníci ke klesající porodnosti. Podívejte se na lednovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.