Obyvatelé Holčovic jsou stále odříznutí od světa. Silnici zničila povodeň

Jednou z nejpostiženějších obcí jsou Holčovice. I tam se ve velkém opravují škody, které povodeň způsobila. Voda podemlela domy, zničila mosty i silnici, která vede obcí. V úzkém údolí se dá místo objet jen po blátivých cestách. Jenomže autobus tamtudy neprojede, mnozí se tak jen obtížně dostanou na úřady, k lékaři nebo do školy.

"Problém mají zejména ti lidé, kteří se potřebují dostat na opačnou stranu do Vrbna pod Pradědem nebo do Zlatých Hor – tam jich chodí dost do zaměstnání," uvedl starosta obce Holčovice Martin Hradil (bezpp.).

Ani ne desetikilometrový úsek mezi Holčovicemi a Heřmanovicemi urazí autobusy za necelou čtvrt hodinu. Teď cesta přes okolní obce s několika přestupy trvá skoro tři hodiny. Třeba senior z Holčovic jel ve čtvrtek do Heřmanovic na kole a teprve odtud autobusem do Zlatých Hor, kam si jel nakoupit.

[chooze:article;value:577864]

​Dlouhou objížďkou by museli denně jezdit i mnohé heřmanovické děti. Základní škola v Holčovicích je totiž až za místem, kudy autobusy neprojedou. A tak se učí na obecním úřadě. "Dojíždí nám dvě paní učitelky z prvního a druhého stupně a s nimi i dvě paní asistentky," popsala ředitelka ZŠ v Holčovicích Jana Válková. "Asi by bylo neslušné ty prostory našim žáčkům nenabídnout," sdělil starosta obce Heřmanovice Jan Tomalský (bezpp.).

Problémy s dopravou jsou i na mnoha dalších místech. Třeba v okolí Jeseníku nebo na Šumpersku opravuje Správa železnic zničené úseky železničních tratí. Někde to bude trvat ještě řadu měsíců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.