Obyvatele Jihlavy trápí hluk a zápach. Obviňují konkrétní firmu, ta to odmítá

Noční klid narušuje nepříjemné nepřestávající hučení. Hluk vychází z jihlavské dřevozpracující firmy. Lidé z okolí, jako třeba Milan Matějka, se kvůli němu nemůžou pořádně vyspat.

"Ta situace je neúnosná. Nejdřív se nevyspíte jeden den, pak týden, ale když se nevyspíte několik měsíců, už je to tragédie," popisuje pan Matějka.

[chooze:article;value:521965]

Kromě rámusu lidem z okolí vadí i to, co firma vypouští do ovzduší z komínu. Kouř silně zapáchá a je často vidět na kilometry daleko.

Vladimír Máca, který má naproti dřevařskému podniku penuservis, zase bojuje s prachem. "Když je vítr, tak máme ty jejich piliny všude za stěrači na autech," říká.

Naštvaní místní sepisují petice. Firma se hájí tím, že dodržuje veškeré předpisy. Dohledové orgány už provádějí měření. "Nebylo dosud prokázáno překračování hlukových limitů," uvedla mluvčí hygienické stanice Jana Bohmová.

[chooze:article;value:518843]

"Všechny provozované technologie, které by mohly mít vliv na zvýšenou hlučnost, jsou buď umístěny ve vnitřních prostorách, nebo jsou zakapotovány," tvrdí Rostislav Habán, vedoucí pracovník společnost Kronospan.

Firma slibuje, že přijme další opatření, aby hluk, zápach i prašnost z provozu minimalizovala. Pokud se ale situace v nejbližší době nezlepší, chtějí obyvatelé v okolí průmyslového podniku uspořádat rozsáhlé demonstrace a blokády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.