Obyvatelé Mikulova jsou zoufalí. K praktikovi jezdí i sto kilometrů

Mikulovský doktor zemřel a pět tisíc lidí se rázem ocitlo bez lékařské pomoci. Praktik se staral o dvojnásobek pacientů, než je obvyklé a někteří už čtvrt roku marně hledají novou ordinaci. "Všude jsem volal, ale nikde neberou," postěžoval si jeden z nich.

Někteří pacienti našli volného praktika až u Brna. Běžná lékařská prohlídka tak pro ně obnáší padesát kilometrů tam a zpátky. Město dávalo pobídky lékařům marně a pacienti se tak dočkali pomoci až od neziskové organizace. Tento týden otevřela ordinaci.

Zesnulý praktik registroval pět tisíc pacientů. Nově otevřená ambulance má kapacitu zhruba poloviční a už teď je jasné, že na všechny se nedostane. "Už se registrovaly nižší stovky lidí. Průměrná ordinace zvládne tak kolem 2 500," řekl výkonný ředitel kliniky Podané ruce Viktor Mravčík.

[chooze:article;value:485311]

Problém s nedostatkem doktorů se bude ještě prohlubovat. Sdružení lékařů dlouhodobě upozorňuje, že průměrný věk praktiků je kolem šedesáti let. Na řadě míst chybí i zubaři. Například v Hustopečích stáli pacienti před ordinací dentisty ve stometrové frontě.

Největší česká pojišťovna už vydala mapu míst, kde je akutní nedostatek lékařů. Za otevření ordinace tam nabízí zdravotníkům bonus až 800 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.