Obyvatelé pohraničí chtějí do nemocnic v Německu. Mají je blíž než ty české

Bublava a Aš. Dvě západočeská místa, která mají jedno společné – jsou obklopena Německem. Například do Aše vede z Čech jen jediná příjezdová cesta.

A zatímco nejbližší česká nemocnice je z Aše pětadvacet kilometrů, do nemocnice v německém Selbu se dostanete za méně než čtvrt hodiny. Obyvatelé Bublavy mají nejbližší českou nemocnici přes půl hodiny jízdy autem. Do německého města Schöneck je to přitom mnohem blíž.

[chooze:article;value:522929]

​Radnice obou míst se inspirovaly zkušenostmi z Českých Velenic, odkud mohou lidé dojíždět do sousedního rakouského města Gmünd. Nemocnice v Českých Budějovicích je od Velenic vzdálena 60 kilometrů, zatímco do Rakouska je to jen pár minut. Přeshraniční středisko v Gmündu bylo prvním podobným v Evropské unii.

"Dneska tady ašští občané mají problém dostat se vůbec ke specialistům, doktorům, a o tom je to společné zdravotní zařízení v Gmündu," řekl televizi Nova v listopadu minulého roku starosta Aše Vítězslav Kokoř (ANO).

[chooze:article;value:523756]

​Pokud se přeshraniční spolupráci podaří navázat, mohla by se k ní připojit i další příhraniční města na Kraslicku. Jejich zástupci ale zatím čekají, jak jednání na Ašsku dopadnou.

V Německu mohou v současné době speciální zdravotní péči využívat pouze Češi, kteří tam dojíždějí za prací. Ostatní si musejí za zákrok připlatit. Přeshraniční středisko v Gmündu přitom spolupracuje s českými pojišťovnami. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.