Obyvatelé Prahy 7 rozhodli v anketě: Zdražení parkovného odmítáme

Praha 7 se ptala v anketě obyvatel, jak vysoké parkovné jsou ročně ochotni platit. Mohli si vybrat z částek 7 200, 8 400 a 9 600 korun. "Teprve v částkách nad 6 000 korun ročně se začíná dít to, že lidé přemýšlí, jestli by nějak neupravili své zvyky, to jak se dopravují," řekl starosta Prahy 7 a zastupitel hlavního města Jan Čižinský (Praha sobě).

Skoro 64 % hlasujících ale bylo proti tomu, aby se vůbec zdražovalo. Podle Čižinského tím radnice dostala od voličů mandát, jak na návrh magistrátu reagovat. Většina městských částí zatím na finální rozhodnutí magistrátu čeká. 

"Praha 6 nechce následovat Prahu 7, která navrhuje v anketě svým občanům zdražit parkování na částku až 9 600 korun. To je za nás nepřijatelné," uvedl  radní pro dopravu Prahy 6 Ondřej Matěj Hrubeš (ODS). "My počítáme, že to parkovné půjde nějakým způsobem nahoru, protože ten systém nefunguje," připojil se místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Strana zelených).

[chooze:article;value:558363]

"Budu navrhovat sníženou sazbu u prvního auta pro bytovou jednotku zachovat, u druhého vozidla plnou cenu, u třetího a každého dalšího násobnou cenu parkovného​," poznamenal radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola. To Praha 8 zvolila jinou cestu. "Praha 8 nenavrhuje žádné zvyšování ceny," sdělil mluvčí této části hlavního města Martin Šálek.

Magistrátní parkovací novela má přijít s tím, že by se poplatek za stání skládal ze dvou složek, první jednotnou by určil magistrát a druhou městské části. Chce jim prý dát možnost řešit situaci, kdy v některých městských částech je parkování složitější než v jiných.

"S parkováním v Praze 7 je velký problém. Někteří lidé dokonce nejezdí autem, protože se bojí, že až přijedou zpátky, tak nenajdou parkovací místo," doplnil Čižinský.

O zdražování parkovného v Praze se má rozhodovat na konci letošního roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.