Obyvatelům Ostravy se dýchá lépe. Odstávka Liberty podle nich zlepšila ovzduší

Už téměř tři týdny stojí ostravská huť Liberty Ostrava kvůli finančním problémům. Lidé ze sousedství tvrdí, že se jim teď lépe dýchá. "Pro nás to znamená, že můžeme normálně dýchat, protože pokud foukal vítr od huti, tak to tady vždycky smrdělo," shrnuje místní obyvatel Vladimír Burda. 

Výrobu v odstavené huti panu Burdovi připomíná už jen černý prach na altánku. "Na něm vidím prach z huti, tohle nemá nikdo jiný. Leskne se to jako sníh, to jsou kovové částice, kterou jdou z ocelárenského provozu," ukazuje na své zahradě. 

[chooze:article;value:536323]

​Kvalita ovzduší, kterou v Ostravě Radvanicích a Bartovicích monitoruje i měřící stanice, se během odstávky v huti výrazně zlepšila. "Došlo ke snížení obvyklých koncentrací na úroveň zbytku této ostravské čtvrti," uvedla vedoucí měření kvality ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Blanka Krejčí. Vzduch se podle ní hlavně vyčistil od polétavého prachu. 

"Vzhledem k nešťastnému útlumu Liberty se nám dýchá podstatně lépe. Jsme na jedné třetině z hlediska znečištění," říká starosta Ostravy Radvanic a Bartovic Aleš Boháč. 

Ještě předloni ostravská Liberty vypustila nejvíce polétavého prachu v celém Česku. Navíc byla velkým zdrojem rakovinotvorného benzoapyrenu. Jak přesně se ale útlum Liberty projeví, budou meteorologové vědět na jaře. Výroba v huti by se ale měla znovu rozjet příští týden v úterý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.