Oceány svírá trojitá hrozba. Následky ovlivní život všech lidí na planetě

Podle deníku The Guardian jsou klimatologové velmi znepokojeni obrovským vzestupem teplot oceánů. "Nedokážeme vysvětlit teploty, které vidíme například v Atlantiku a které jsou jedním z důvodů, proč je letos sezóna hurikánů tak znepokojivá. Je to děsivé," uvádí pro portál geoložka Andrea Duttonová.

Kromě horka, které nutí ryby a další druhy přemisťovat se na pro ně vhodnější místa k přežití, trápí vědce také velké množství oxidu uhličitého, který oceán absorbuje z emisí fosilních paliv. Ten způsobuje, že je mořská voda kyselejší a zároveň je v ní méně kyslíku.

[chooze:article;value:545425]

"To znamená, že je mořský život vytlačován z míst, v nichž je schopen přežít," vysvětluje Duttonová. Zároveň dodává, že kombinace těchto tří faktorů ovlivní i život na souši, jelikož se stoupající teplo z oceánů promítne i do celkového oteplování podnebí.

Kombinace klesajících hladin kyslíku, stoupající kyselosti vody a vyšší teploty oceánů byla pozorována mimo jiné i zhruba před 250 miliony lety. Tehdy Země zažila největší vymírání druhů ve své historii. "Nyní nemáme stejné podmínky, avšak je potřeba to zdůraznit. Probíhající změny životního prostředí totiž podobné jsou," varuje geoložka.

Podle organizace Greenpeace hrozeb pro oceány přibývá. Tlačí na mezinárodní společenství, aby omezilo rybolov, jako další zdroje nebezpečí ale jmenuje také právě oteplování, znečišťování nebo hlubinnou těžbu. "Smlouva o oceánech by byla pro přírodu historickým vítězstvím. Jak ukazuje naše zpráva, ohrožení mořského života se každým dnem zhoršuje," říká Fiona Nichollsová z kampaně na ochranu oceánů.

Podle řady odborníků jsou největším problémem světa plasty. Řada z nich končí právě v mořích a oceánech (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.