Ocenění za mRNA vakcíny proti covidu. Vědci získali Nobelovu cenu

"Nobelovo shromáždění v Karolínském institutu dnes rozhodlo udělit Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství pro rok 2023 Katalin Kariko a Drew Weissmanovi za jejich objevy, které umožnily vývoj účinných mRNA vakcín proti covid-19," oznámil v pondělí tajemník Nobelova shromáždění a Nobelova výboru Thomas Perlmann.

Zatímco tradičně se vakcíny vyráběly pěstováním virů nebo jejich částí, Maďarka Katalin Kariko a Američan Drew Weissman svým výzkumem zažehli malou revoluci. Změnili chápání toho, jak mRNA vakcíny ovlivňují náš imunitní systém. A právě díky tomu byla během pandemie covidu-19 na světě první mRNA vakcína.

"Vakcíny mRNA, společně s dalšími vakcínami, zachránily miliony životů, zabránily vážným průběhům nemoci covid-19 a umožnily společnostem, aby se znovu vrátily do běžného života," dodal další člen shromáždění Rickard Sandberg.

[chooze:article;value:523645]

Celosvětově už bylo od začátku pandemie v roce 2020 podáno více než 13 miliard dávek vakcín proti covidu-19. Nejen v Česku ale stále zůstává část populace, která očkování proti covidu-19 nevěří.

"Nevím, jestli to nějak ovlivní antivaxery. Ale myslím si, že udělení Nobelovy ceny za tuto vakcínu může přimět ty, kteří váhají, aby se naočkovali. A ujistit je, že je velmi účinná a bezpečná," tvrdí Olle Kampe z Nobelova výboru pro fyziologii a lékařství.

Česko aktuálně bojuje s další covidovou vlnou, která má na podzim ještě zesilovat. Lékaři kvůli novým mutacím viru doporučují především rizikovým skupinám, tedy seniorům nebo lidem se špatnou imunitou, aby se naočkovali.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.