Ochrana Bidena při návštěvě Kyjeva: Ukrajinu sledovaly americké letouny

Ochrana Joea Bidena zdaleka nezahrnovala jen prezidentskou kolonu a vyklizené ulice. Už od nedělního večera kroužily v polském vzdušném prostoru nedaleko hranic s Ukrajinou dva americké průzkumné letouny s volacími znaky NOVA 01 a NOVA 02.

"To jsou ty známé Awaksy, což je prostředek pro zjišťování vzdušných cílů a navádění, případně ten velitelský systém," vysvětlil bývalý náčelník Generálního štábu České republiky Jiří Šedivý.

[chooze:article;value:490906]

Kdyby Rusko vyslalo na Kyjev rakety, letouny by o tom věděly jako první. Stejně jako další stroj, zvaný Rivet Joint. "Je to letoun pro elektronický průzkum respektive pro monitorování radiové komunikace, tenhle stroj představuje nesmírně výkonný a nesmírně důležitý průzkumný nástroj," uvedl vojenský analytik Lukáš Visingr.

Palivo jim za letu dodávala tankovací letadla, která dokážou pojmout až 40 tun paliva. Biden podle agentury AP přiletěl upraveným letadlem Boeing 757, který používá k cestám po USA na menší letiště, do Polska a následně absolvoval desetihodinovou cestu vlakem do Kyjeva, podobně jako český premiér Petr Fiala.

[chooze:article;value:490954]

"Z hlediska ochrany a zajištění bezpečnosti se návštěva na Ukrajině utajuje do posledního okamžiku," poznamenal bezpečnostní analytik Zdeněk Petráš. 

Americká letadla budou monitorovat i návštěvu Bidena v Polsku. Ve varšavském Královském hradu se v úterý setká s polským prezidentem. Na jeho zabezpečení už několik dní pracují stovky lidí.

Okolí hradu už teď lemují desítky metrů železných zátaras a nepřetržitě ho střeží i policisté. Královský hrad se tak stane jedním z nejhlídanějších míst na světě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.