Ochrana před vysokými cenami energií. Europarlament schválil reformu

Ceny energií začaly růst v roce 2021. O rok později je do rekordních výšin vyšroubovala válka na Ukrajině. Takovým situacím se nyní snaží předejít Brusel. Evropský parlament ve čtvrtek schválil dlouho očekávanou reformu energetického trhu.

"Pro domácnosti a firmy to znamená, že budou více dostupné dlouhodobé kontrakty, které uchrání firmy a domácnosti od velkých výkyvů ceny, které se občas někde mohou stát," vysvětlil europoslanec Luděk Niedermayer (ODS).

Zákazníci si nově budou moci vybrat, jestli zvolí tarif, kde bude cena kolísat na základě ceny na burze, nebo s fixní cenou. Takový kontrakt budou muset dodavatelé nabízet povinně. "Ve chvílích, kdy se trh proměnlivě mění a nejsme schopni předpokládat, jak se ta cena bude dál vyvíjet, tak fixní tarif dává zákazníkovi jistotu a bude každý měsíc platit stejně," poradil ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:550383]

Reforma energetického trhu zároveň zakazuje dodavatelům, aby jednostranně měnili věci ve smlouvách. "Tato reforma při vytváření trhu s elektřinou klade důraz na občany. Text obsahuje opatření na ochranu občanů, zejména těch nejzranitelnějších, a na urychlení zavádění obnovitelných zdrojů energie," uvedl španělský poslanec Evropského parlamentu Nicolás González Casares.

Reforma nemyslí jen na obnovitelné zdroje, alespoň ne po celé sedmadvacítce. Některé státy si v rámci ní domluvily dotace svých takzvaně špinavých zdrojů. A to podle kritiků vytváří zbytečnou konkurenci mezi zeměmi. "Polsko je zvláštní země, ono si vyjednalo tuto výjimku, žádná jiná země to nemá. Já si myslím, že to prostě naprosto nehorázným způsobem křiví evropský trh s elektřinou a dává tam prostě neférové těm zastaralým byznysům," řekl europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Brusel začal na reformě trhu s elektřinou pracovat na začátku loňského roku. Než se uvede do praxe, musí jí ještě formálně posvětit Rada, tedy členské státy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.