Ochrana spotřebitelů v EU: Utopeno v přebujelé byrokracii, hodnotí experti

Právo na opravu, boj s internetovými tržišti z Asie nebo nařízení o bezpečnosti výrobků. To je jen zlomek z legislativy, která měla podle plánu zlepšit život evropským spotřebitelům. Evropská komise si totiž jejich ochranu stanovila jako jednu z priorit. Něco se podařilo dotáhnout, něco ne.

"Možná kdyby nebyly všechny ty krize, které přišly, tak by byla výrazně výš, než nakonec byla. Potřebujeme tady mít jasná pravidla proti šmejdům, která musí být stejná ve všech zemích Evropské unie. Prostě nemůžeme být v situaci, kdy v jedné zemi něco omezujeme a ve druhé ty nekalé praktiky můžou šmejdi dál praktikovat," řekl TV Nova viceprezident Hospodářské komory a šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

A právě kvůli krizím, například těm bezpečnostním, půjde prý téma stranou i po těchto volbách. To, že téma ochrany spotřebitelů nebude v příštím volebním období prioritou, naznačují podle expertů i předvolební kampaně. Ty se totiž oproti roku 2019 odvětví téměř nevěnují.

[chooze:article;value:552261]

​Podle odborníků skončila řada evropských plánů ochránit spotřebitele zbytečnou byrokracií, která nepřinesla příliš mnoho užitku. Právě její omezení by mělo být prý do příští pětiletky tou největší výzvou.

"Podle mého názoru by měla Evropská komise upřednostnit asi více kvalitu před kvantitou. A zaměřit se v mnohem větší míře také na samotné vymáhání jednotlivých práv a povinností," dodal ředitel ústavu Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička.

Unie si před čtyřmi lety stanovila komplexní vizi spotřebitelská politiky, která definuje, jak by chtěl Brusel v ochraně spotřebitelů postupovat. Jde o závazky, kterých chce dosáhnout do roku 2025. Týkají se například mezinárodní spolupráce, digitální transformace nebo právě posílení práv spotřebitelů.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.