Ochucené nahřívané cigarety už si v Česku nekoupíte, schválili poslanci

Příchuť melounu, lesního ovoce nebo zeleného jablka v cigaretách bude už za pár měsíců minulostí. Prodej ochuceného nahřívaného tabáku musí v celé Evropské unii skončit do 23. října.

Nařizuje to směrnice Evropské komise, která vstoupila v platnost loni v listopadu. Podle ní musejí členské státy zákaz začlenit do svých národních zákonů nejpozději do 23. července. 

Sněmovna tak učinila ve středu přes "přílepek" poslance Karla Smetany (KDU-ČSL) k novele zákona o ochraně veřejného zdraví, která ale řeší ochranu pitné vody a kanalizace. Opoziční zákonodárci byli proti a žádali řádné projednání, koalice je však přehlasovala.

[chooze:article;value:496153]

"Varuji před tím, abychom takovýmto způsobem implementovali evropská nařízení. Bez jakéhokoliv legislativního procesu, bez mezirezortního připomínkového řízení. To je velmi nebezpečný precedent," kritizovala proces přijetí směrnice místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO).

Připojila se i poslankyně Věra Adámková (ANO): "Pravděpodobně by bylo vhodnější komunikovat toto i více s výborem pro zdravotnictví, byť chápu všechny problémy, které k tomu jsou. Ale tady opravdu ten proces šťastný není, byť naprosto máte pravdu: ano, zahřívaný tabák je také zdraví škodlivý. Ale proces prostě nebyl dodržen."

U klasických cigaret skoncovala unijní směrnice s příchutěmi už v roce 2016.

[chooze:poll;value:af6c94526da6a83b9badc9ccdce1237858081a60;layout:tn_nova]

Vysoké ceny cigaret kuřáky v Česku neodrazují (9/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.