Očkování exotickou dovolenou pořádně prodraží. Může být dražší než letenka

Očkování se dělí na dvě základní skupiny, povinné a doporučené. "K těm povinným patří hlavně žlutá zimnice, která je povinná do některých zemí Jižní Ameriky a Afriky. Pak je povinné očkování proti meningokokovi, které je důležité hlavně před cestou do Saúdské Arábie. Pokud cestovatel nemá toto očkování, není mu povolen vstup do země," nastínil doktor z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Motol Lukáš Kohout. 

Pak jsou očkování doporučená jako třeba proti žloutence. Tu by měl mít podle Kohouta téměř každý cestovatel, který jede do exotické země. "Velmi důležité očkování je také břišní tyfus, vzteklina či japonská encefalitida. Ne proti všem nemocem je ale možné se očkovat, záleží, jaká je na území daného státu epidemiologická situace," doplnil.

[chooze:article;value:494325]

​Některá očkování jsou ale finančně náročná. "Cestovatelé občas říkají, že to očkování je dražší než letenka do dané země," zmínil Kohout. "S partnerem jsme jeli do Indonésie a za celé očkování na žloutenku a břišní tyfus jsme platili skoro deset tisíc korun. Tři tisíce nám ale vrátila pojišťovna," podělila se o svou zkušenost čtenářka TN.cz Kateřina.

Co se týče prevence, je dobré mít vlastní lékárničku, ať už cestujete kamkoliv. "Měly by tam být léky, které užíváte dlouhodobě. Pak je vhodné mít také analgetika na potlačení bolesti, léky na potlačení teploty, dezinfekce, obvazy či nůžky. Z mé osobní zkušenosti doporučuji ještě algifenové kapky, které potlačují křeče v břiše," uzavřel Kohout. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.