Očkování řešte měsíce před dovolenou. Jinak hrozí problémy, říká Prymula

"Pokud letos chystám nějakou zahraniční cestu, někam dál do exotiky například, je to stejné jako v předcházejících letech s jedinou výjimkou, a to je covid, takže už tady neplatí ta striktní pravidla, která byla uplatňována během covidové doby," řekl ve Snídani Prymula.

Podle epidemiologa byste měli o tom, jaké očkování potřebujete, mluvit s člověkem, který se v tom vyzná. Odborníci jsou například v Centru cestovní medicíny.

"Aby se ukázalo, jestli člověk potřebuje to očkování, nebo nikoliv, protože pokud jedu někam, kde to očkování je povinné, tak to samozřejmě musím mít, jinak mě do té země nepustí. To je třeba příklad žluté zimnice. Ale pak tam je celá řada doporučených očkování a to, jestli se mám nechat očkovat, nebo nikoliv, záleží na tom, jestli tam jedu do venkovských oblastí, jestli tam budu pobývat dlouhou dobu, jestli tam jedu v období dešťů nebo jestli tam jedu v nějaké jiné době, jestli budu bydlet v pětihvězdičkovém hotelu, nebo naopak budu baťůžkář a budu se tam pohybovat někde v prostoru," vysvětlil.

[chooze:article;value:550194]

Doporučení odborníků na to, jak moc předem se očkovat, se liší. "Taková ta nejkonzervativnější hovoří někde o době už šesti nebo pěti měsíců před zahájením cesty. Minimální doba, kdy bychom se měli jít nechat skutečně očkovat, je šest až osm týdnů před zahájením cesty," popsal Prymula.

Velmi záleží i na destinaci. "Když třeba jedu do lokality, kde je horečka dengue, ta vakcína se aplikuje asi s nejdelším rozpětím z cestovatelských vakcín. To znamená tři měsíce, takže je logické, že bych měl jít někdy prostě tři a půl měsíce předtím, než chci být kompletně očkován před odjezdem, protože potřebuji dvě dávky, abych byl chráněn," upozornil.

Může se ale stát, že to nestihnete. Odstupy se totiž podle Prymuly už tak přísně nedodržují. "Pokud přijdu týden před odjezdem, tak jsem jak jehelníček, protože dostanu celou tu dávku najednou a nebudu mít druhou dávku, což v některých případech nevadí, protože u těch živých vakcín stačí samozřejmě jedna. Ale u těch neživých to může být problém," varoval.

[chooze:article;value:547248]

To se týká například vakcíny proti vzteklině. "V některých zemích to riziko je velké, takže tam potřebuji 21 dnů na to zkrácené schéma 0721. To znamená, že tam nebudu mít druhou dávku nebo nebudu mít minimálně třetí dávku. A v tom případě jsem v trochu větším riziku, než kdybych měl to schéma kompletní," poznamenal.

Dalším problémem je například očkování proti žluté zimnici. Po té často přichází horečky. "Příznaky nejsou úplně jednoduché u lidí, kteří reagují více na to očkování. A může se stát, že tři dny nejsem úplně použitelný v praxi. Když si někdo myslí, že se nechá očkovat den před odletem a pak se to zkombinuje s tou cestou a se strastmi cesty, tak může vypadat poměrně unaveně po cestě," podotkl epidemiolog.

Každý by podle něj měl selským rozumem dojít k tomu, co přesně potřebuje. "Teoreticky bych se mohl očkovat asi proti 30 různým chorobám, což samozřejmě nikdo dělat nebude. V podstatě do těch zahraničních lokalit se očkujeme někde proti dvěma třem chorobám," dodal.

V Jižní a Střední Americe je potřeba očkování proti žluté zimnici. Na Arabském poloostrově zase proti meningokokům. 

Podívejte se na reportáž z Poledních Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.