Oční lékař prozradil, jak si udržet dobrý zrak. Potvrdil i některé babské rady

Že je mrkev dobrá pro oči, slýchal ledaskdo. Šín v rozhovoru potvrdil, že tomu tak skutečně je. "Obsahuje karoten, což je vitamín A, který je v biochemické reakci vidění jedním z nejdůležitějších prvků a umožňuje proces vidění na molekulární úrovni," řekl.

"Pokud budete odmala každý den jíst určité množství mrkve, tak snížíte pravděpodobnost, že se u vás rozvine věkem podmíněná makulární degenerace," vysvětlil. Popřel ale, že by se lidem po troše snězené mrkve mohl zrak zlepšovat, a dodal, že záleží hlavně na genetice.

[chooze:article;value:556384]

"Může to oddálit nástup choroby, případně snížit riziko, ale není to tak, že je to zaručený recept, není to všelék. Neznamená to, že když ji budu jíst a mám nějakou opravdu velkou genetickou zátěž nebo jiné faktory, které hrají roli, tak tu chorobu nikdy nedostanou," uvedl.

A potvrdil i další rady. "Pokud máte geneticky dáno, že máte krátkozrakost, tak s tím celkem nic nenaděláte, ale zase můžete snížit jeden z těch rizikových faktorů. To znamená, ty rady, které nám dávaly už babičky, že nemáte číst při nedostatečném osvětlení a zblízka, ty jistě platí," řekl.

[chooze:article;value:558493]

V ÚVN se Šín věnuje vedení oční kliniky a vedle toho i operacím očí. Při nich musí pracovat s maximální přesností. "Pokud sloupáváme membránu ze žluté skvrny, to znamená z místa nejostřejšího vidění, ta membrána má nějakých 20 mikronů a pohybujeme se na té sítnici, která má půl milimetru," přiblížil s tím, že jakákoliv chyba je fatální.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.