Od atentátu na Kennedyho uplynulo 60 let. Dodnes zůstává záhadou

Dallas, 22. listopadu 1963. Kolona s americkým prezidentem Kennedym a jeho manželkou projíždí městem. Na zcela zaplněném náměstí Dealey Plaza útočník na vůz celkem třikrát vystřelí, dvě kulky prezidenta zasahují do krku a hlavy.

"Veřejnost se těžko smiřovala s myšlenkou, že to bylo tak prosté. Že Harvey Oswald trefil prezidenta ranou v otevřeném voze. Hodně se spekulovalo o motivech atentátu, kdo za tím mohl stát. Kubánci, exiloví Kubánci, FBI, CIA, Rusové, Castro, ta paleta je strašně široká," vysvětlil historik Martin Kovář.

John Fitzgerald Kennedy pocházel z rodiny, která se nikdy netajila politickými ambicemi. Coby druhorozený syn byznysmena Joea Kennedyho prošel v politice v rychlém sledu řadu funkcí a nakonec dosáhl i na tu nejvyšší metu, když se v roce 1961 stal americkým prezidentem.

"Já, John Fitzgerald Kennedy, slavnostně slibuji, že budu věrně vykonávat úřad prezidenta Spojených států," sliboval tehdy Kennedy.

[chooze:article;value:498566]

​Kennedy chce být prezidentem

Jako hlava Spojených států byl součástí řady významných historických událostí. Známá je jeho návštěva v Berlíně, a to přihlášení se k identitě Berlíňana. "Ich bin ein Berliner," prohlásil tehdy Kennedy.

Do historie se ale zapsaly i další události. "Pro svět je spojený Kennedy se dvěma záležitostmi. Za prvé s Karibskou krizí, kterou neřešil vojensky, ale domluvou s Chruščovem," připomněl historik Kovář.

Je dokonce možné, že si Američané příští rok zvolí dalšího prezidenta Kennedyho. Kandidovat se totiž rozhodl Robert Kennedy mladší, tedy synovec zavražděné bývalé hlavy státu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.