Od ledna platí strop na energie. Cena plynu by měla postupně klesat

Stát v příštím roce poskytne dotace na distribuci elektrické energie a zemního plynu ve výši 22,6 miliardy korun. Pokud by vláda nezasáhla, tak by sazby za distribuci plynu podle odborníků vzrostly oproti loňskému stavu až o čtvrtinu.

"Od srpnových maxim ceny plynu na burzách výrazně klesly a dlouhodobý výhled je takový, že ceny plynu budou dál klesat, čeká se na to, až se připojí francouzské jaderné reaktory, díky čemuž by se mohlo využívat méně plynových elektráren a to zlevní nejenom cenu elektřiny ale i cenu plynu," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Otázkou ale zůstává, jak se nám podaří naplnit zásobníky plynu po této topné sezóně, kdy už nebude takový přístup k ruskému plynu. Fixovat současnou cenu ale podle odborníků není na místě.

[chooze:article;value:480252]

"V tuto chvíli dodavatelé většinou nenabízí dlouhé fixace, protože nechtějí, aby se ti zákazníci zamknuli do těch vysokých cen na delší dobu,to znamená většinou se nabízejí jen jednoleté fixace a v tuto chvíli fixace nedává smysl, protože vlastně stát už udělal tu fixaci za toho odběratele," řekl mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

"Lidé, kteří uvažují o tom, jak dlouho mají fixovat, tak aktuálně se dostanou na tu zastropovanou cenu plynu a v zásadě lepší nabídku neseženou, v příštím roce by se nabídky mohly vylepšovat, proto je dobré aby mohli na tu lepší situaci reagovat a neměli extrémně dlouhé kontrakty za ty vysoké nevýhodné aktuální ceny," pokračoval Křeček.

Zastropování cen energií bude platit od ledna a trvat by mělo po celý rok. Jak to bude v roce 2024, prý ale bude záviset na aktuální situaci.

[chooze:article;value:477510]

"Bude to záviset na vývoji trhu, na vývoji cen, samozřejmě vláda by to nejraději určitě zrušila to zastropování co možná nejdřív, protože to, že jsou lidé chráněni těmi maximálními cenami to na druhou stranu znamená, že dodavatelům se musí kompenzovat ztráty," vysvětlil energetický expert Jiří Gavor.

Podle odborníků budou ceny plynu i elektřiny pro maloodběratele ještě růst, protože obchodníci mají stále nakoupenou elektřinu i plyn za výrazně nižší ceny.

"Myslím si, že na rok 2023 to stropování bude fungovat, ale jestli to bude i po část roku 2024, to nedokážu odhadnout, je to skutečně politikum, ale pravděpodobně pro to bude finanční důvod," uzavřel energetický expert Michal Macenauer.

Cenový strop za dodávku plynu je na příští rok stanoven ve výši 2500 korun za megawatthodinu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.