Od ledna se zvyšují důchody. Spočítejte si, kolik peněz dostanete. KALKULAČKA

S lednem přijde další, tentokrát pravidelná, valorizace důchodů. Naroste jak základní, tak procentuální výměra důchodů. Polepší si tedy všichni. Procentuální výměra neboli část důchodu závisející na výši mzdy v minulosti naroste o 5,1 %. Základní sazba, tedy ta část důchodu, která je pro všechny stejná, pak vzroste z 3 900 Kč na 4 040 korun. Všechny důchody tak narostou o 140 korun.

Navýšení důchodů se týká také důchodů invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích i těch, které jsou vypláceny podle mezinárodních dohod. Platit naopak nebude pro ty, kterým bude v lednu důchod čerstvě přiznán. Ti si na navýšení budou muset počkat až do dalšího ledna.

[chooze:article;value:478353]

Průměrně by důchody měly narůst o asi 825 Kč. Nemusíte o nic žádat, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) valorizaci provede automaticky. Výši svého důchodu pro příští rok si snadno můžete vypočítat v této kalkulačce:

Zdroj: Peníze.cz - Valorizace důchodu

"Při zvýšení důchodů vyplácených v souběhu se posuzuje nárok na procentní zvýšení o 5,1 % u každého důchodu samostatně s tím, že procentní zvýšení důchodu upraveného pro souběh s jiným důchodem se stanoví z výše procentní výměry takto upraveného důchodu," připomíná ČSSZ.

Důchodci by si mohli vydělat víc peněz. Vláda zvažuje, že jim sníží platby na sociální pojištění:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.