Od neděle platí nové jízdní řády. Železnice ale chystají i další novinky

S úderem nedělní půlnoci začínají v Česku platit nové jízdní řády. U mnoha spojů se tak změní časy příjezdů a odjezdů. V závislosti na trati a dopravci mohou být rozdíly v rámci několika minut. Časy odjezdů se ale mohou změnit třeba i o půl hodiny. Spoje se kvůli změnám v jízdním řádu rušit ani měnit nebudou.

Velké změny chystají především České dráhy. Díky dokončeným přeložkám na části železnic mohou výrazně zrychlit svou dopravu. Tomu už národní dopravce přizpůsobil některé vnitrostátní spoje. Rychlejší dopravu slibuje zejména na spojích mezi Prahou a jižními Čechami.

České dráhy už nové jízdní řády uveřejnily na svých stránkách. Lidé se tak mohou podívat, jak budou vlaky od neděle jezdit, a podle toho se zařídit. K podobnému kroku přistoupili také soukromí dopravci. Přepravní společnosti jako RegioJet, Leo Express či Arriva už své klienty na změnu v jízdních řádech upozorňují a u jednotlivých spojů poskytují aktualizované verze řádů.

[chooze:article;value:474261]

To však nejsou jediné změny, které čekají české železnice. Od neděle totiž začíná také platit rozšíření systému univerzálních jízdenek OneTicket. Nově totiž bude možné jízdenku zakoupit jen na jeden den. Jednodenní jízdenka bude stát 868 korun.

Až doposud bylo možné si univerzální jízdenku koupit pouze na týden, měsíc, čtvrtletí, půlrok nebo celý rok. "Přicházíme s touto novinkou symbolicky v den začátku platnosti nového jízdního řádu. Jednodenní jízdenka platí celý den na vlakové spoje všech dopravců zapojených do systému," sdělil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Změnu chystá také RegioJet, i když jen dočasnou. Vzhledem k blížícím se svátkům totiž navýší svou vlakovou kapacitu. Po tratích tak bude jezdit o pětinu více vagonů, a to od 20. prosince do 2. ledna. Zákazníkům ale i tak firma doporučuje si jízdenky pořídit s předstihem.

Přehled změn Českých drah v krajích

Ve Středočeském kraji se budou největší změny týkat především Benešovska a spojů směřujících do Jihočeského kraje, hlavně do Tábora a Českých Budějovic. České dráhy upravují také spoje směřující z Kralup nad Vltavou do Kladna. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj se může těšit na zkrácení letního období, kdy je vlaková dostupnost omezená. Nově bude trvat od 29. května do 1. října. Podle Českých drah to umožní některé spoje prodloužit. Další detaily naleznete zde.

Plzeňský kraj příliš mnoho změn na trati nečeká. ČD slibují, že rozsah dopravy zůstane stejný jako v minulém jízdním řádu. Jediným rozdílem, na který by si lidé měli dát pozor, jsou malé časové odchylky. Vlaky budou odjíždět v jiné časy. Seznam nových časů si můžete přečíst zde.

[chooze:article;value:477672]

Podobně na tom je podle nového jízdního řádu také Vysočina. I tam budou změny představovat především rozdíly v příjezdech a odjezdech. Na trati Znojmo–Okříšky také budou o víkendech vyjíždět modernější vlakové soupravy. Přehled změn v jízdním řádu najdete zde.

Karlovarský kraj přichází s novými vlakovými spoji, které mají podle plánů jezdit o víkendu. Tyto spoje mají například jezdit mezi Karlovými Vary a Nejdkem. O letních prázdninách se přidají také spoje z Aše do Hranic a z Bečova nad Teplou do Chyše. Více informací čtěte zde.

Největší změnou v Libereckém kraji má být nový dopravce na trati Liberec – Česká Lípa – Děčín. Tím má být německá firma Die Länderbahn. Cestující se také mohou o prázdninách těšit na nový vlakový spoj mezi Českou Lípou a Doksy. Konkrétní změny naleznete zde.

[chooze:article;value:476423]

Jihomoravský kraj s novým jízdním řádem navýší svůj rozsah. Zčásti je to díky posílení dopravy na páteřních linkách, pomůže ale také obnovení provozu na zmodernizovaném úseku mezi Brnem a Blanskem. Novinky o provozu v Jihomoravském kraji najdete zde.

I ve Zlínském kraji se lidé mohou těšit na rozšíření dopravy. Nový jízdní řád slibuje efektivnější vlakovou dopravu, což má omezit počet zpoždění. V přepravní špičce budou také posíleny tratě Otrokovice–Vizovice a Hulín–Holešov. Výčet detailních informací najdete zde.

Hlavní novinkou v Moravskoslezském kraji je prodloužení části vlakových spojů. Lidé tak budou mít možnost cestovat z Ostravy až do Hranic na Moravě. Rozšíření provozu se dočkají také spoje Ostrava–Štramberk a Suchdol nad Odrou – Odry. Co všechno se ještě liší, se dozvíte zde.

Přehled změn u soukromých dopravců

RegioJet svým klientům slibuje především rychlejší cestování, a to i do zahraničí. "Jízdní doba Brno hlavní nádraží až letiště Schwechat vychází na 2 hodiny a 2 minuty. V opačném směru je jízdní doba ještě zhruba o 10 minut kratší," sdělila mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová. Změny ve spojích naleznete zde.

Společnost Arriva bude mít ve svých jízdních řádech změny především časové. Zároveň také oznámila dvě změny. Na lince Praha–Tanvald rozšíří dopravu, zatímco jiné linky omezí jen na víkendový provoz. Detaily o změnách najdete zde.

Aktualizovaný jízdní řád už zveřejnila také firma Die Länderbahn. Ta provozuje několik spojů v severních Čechách. Aktualizované jízdní řády firmy pro Chomutovsko, Mostecko, Lounsko a Rakovnicko naleznete zde.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.