Od pondělí na úřad s občankou v telefonu. Podle ministra je vše připraveno

Místo občanky už bude na většině úřadů stačit telefon. V pondělí prý na všech oslovených místech, kde se má systém spustit, čekají hladký start. "Vše je bez problému připraveno. Klient ukáže ten občanský průkaz v telefonu a naši zaměstnanci ho ověří," uvedl mluvčí Úřadu práce ČR Martin Bušo. "Máme všechno potřebné softwarové vybavení," prohlásil mluvčí Krajského soudu Ostrava Igor Krajdl.

E-občanka funguje už od ledna, zatím ji ale povinně akceptovaly jen některé úřady, například ministerstva. Od 1. července se ale přidá řada dalších.

Někde ale i přes to, že už mají systém nachystaný, ještě tento týden identifikace drhla. Třeba v Poslanecké sněmovně. "Já nemůžu jako ministr garantovat, že na úřadu v nějaké obci s rozšířenou působností konkrétní úředník v danou chvíli ten doklad určitě načte. Ale ta připravenost je velká," řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr vnitra Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:561895]

​Na některých místech fungovalo elektronické ověřování už v neděli, tedy o den dříve. Například na Úřadu městské části Praha 6 je na většině míst možné se elektronicky prokázat už přes dva měsíce. Časté to ale prý není.

Už od dubna elektronicky totožnost ověřují třeba policisté v terénu. S předstihem systém spustil třeba i plzeňský magistrát nebo úřad Kraje Vysočina. S e-občankou ale ani od pondělka nepochodíte všude. Některá místa, například Česká pošta nebo zastupitelské úřady, mají povinnost ji akceptovat až od začátku příštího roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.