Moderní bydlení

Od smrti princezny Diany uběhlo 27 let. Vášně ale tragédie budí dodnes

Noc z 30. na 31. srpna roku 1997 v Paříži. Milovaná britská princezna Diana tehdy prožívala poslední okamžiky svého života. Ty zachycují i kamery v jednom pařížském hotelu, kde Diana trávila dovolenou se svým přítelem, miliardářem Dodim Al Fayedem. Pár se snažil vyhnout bulvárním novinářům, kteří je pronásledovali na každém kroku.

Krátce nato se odehrála honička fotografů a jejich limuzíny, která skončila tragicky smrtí zamilovaného páru v jednom z tunelů. "Veškerou svou pozornost jsem věnoval jejich zdravotnímu stavu. Oslepovaly mě záblesky fotoaparátů. Poskytoval jsem první pomoc a uvažoval, proč je kolem mě tolik novinářů," popsal situaci po nehodě lékař Frederic Mailliez, který páru poskytoval první pomoc.

[chooze:article;value:565180]

​Diana, které se také často přezdívalo královna lidských srdcí, zemřela v 36 letech. Zůstali po ní dva synové: William a Harry. Současný král Karel III., tehdy ještě princ Charles, čelil v té době obrovské kritice. Veřejnost ho vzala na milost až poté, co si pro její tělo přijel osobně do Francie a se syny v průvodu truchlil za její rakví.

Královna Alžběta II. po smrti Diany dlouho mlčela. Tři čtvrtiny Britů si v té době přály konec monarchie. Obměkčil je až její emotivní projev skoro týden po princeznině smrti. "Nikdy, ať už v časech dobrých, nebo zlých, neztrácela úsměv na rtech, nepřestávala se smát a svou vřelostí a laskavostí inspirovala ostatní," řekla o zesnulé princezně královna Alžběta.

Příběh Dianiny tragické smrti budí emoce i po dlouhých 27 letech. Například podle jejího mladšího syna prince Harryho mají život jeho matky na svědomí bulvární novináři. Harry se i kvůli nim před lety vzdal všech svých povinností. S manželkou Meghan se odstěhoval do Spojených států a přerušil téměř veškerý kontakt s královskou rodinou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.