Od tragédie ve Studénce uplynulo 15 let. Případem se stále zabývá Nejvyšší soud

Při nehodě, která se stala 8. srpna 2008, zemřelo celkem šest lidí. Dva pak podlehli zraněním v nemocnici. Dalších bezmála 100 lidí bylo zraněných, někteří velmi vážně.

Nehoda se stala v místě, kde se právě rekonstruoval most. Vlak k mostu přijížděl povolenou rychlostí, když si strojvůdce všiml, že se konstrukce mostu houpe. Zatáhl proto za rychlobrzdu a schoval se. Vlak zpomalil na rychlost 90 kilometrů v hodině. A v této rychlosti do mostní konstrukce, která mezitím na koleje spadla, naboural.

[chooze:article;value:472265]

Náraz zdemoloval lokomotivu, vagony za ní vykolejily. Nejhůře dopadli cestující v prvních vozech. Na místě zasahovalo 151 hasičů, 64 zdravotníků, psovodi, téměř 50 sanitek a dva vrtulníky.

Podle soudních znalců bylo na stavbě velké množství zanedbaných drobností. Mezi nimi i četná porušení předpisů bezpečnosti práce a pro přípravu a provádění stavby. Soudy kauzu ukončily až loni. Pět pracovníků firem, které most stavěly, vyvázlo s podmínkou.

Případem se ale stále zabývá Nejvyšší soud a délku soudního jednání pak prověřuje i ombudsman, na kterého se obrátili příbuzní jedné z obětí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.