Od útoku Hamásu uběhl měsíc. Izraelské síly pokračují v bombardování

Nejhorší masakr Židů od konce druhé světové války. Tak budou Izraelci už nejspíš navždy vzpomínat na 7. říjen 2023, den, kdy na izraelské území vtrhli bojovníci Hamásu a zavraždili stovky neozbrojených civilistů.

Teď, měsíc od útoku, jsou to Izraelci, kteří bojují na území protivníka a čistí Pásmo Gazy od teroristů. V průběhu posledních několika hodin se jim údajně podařilo převzít kontrolu nad klíčovým vojenským stanovištěm Hamásu v centru města Gaza a zasáhnout desítky pozic, ze kterých radikálové odpalují rakety na Izrael.

"Naši vojáci zvyšují tlak na město Gaza. Členové 51. praporu už zneškodnili řadu teroristů. Eliminace polního velení Hamásu významně snižuje schopnost Hamásu vytvářet protiútok," uvedl Daniel Hagari, mluvčí Izraelských obranných sil (IDF).

[chooze:article;value:528500]

​V důsledku tvrdé izraelské odvety ale v Pásmu Gazy dál umírají nevinní civilisté. Podle tamního ministerstva zdravotnictví, které ovládá Hamás, už od začátku operace údajně zemřelo více než 10 000 Palestinců – mezi nimi i více než 4 000 dětí. Při nočním izraelském útoku u přechodu Rafáh na hranicích s Egyptem přišlo o život nejméně 16 Palestinců.

Generální tajemník OSN i některé další země, včetně USA, vyzývají k pozastavení bojů z humanitárních důvodů. "Izrael má samozřejmě právo se bránit. Má ale zároveň povinnost činit tak v souladu s mezinárodním humanitárním právem a také chránit civilní obyvatelstvo," prohlásil Nicolas de Rivière, vyslanec Francie při OSN.

Na pozastavení bojů zatím izraelská vláda nekývla. Její předseda Benjamin Netanjahu naopak prohlásil, že v Pásmu Gazy izraelští vojáci zůstanou i po konci války, aby zajistili bezpečnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.