Odbojář Josef Mašín: I po útěku z Československa vedl dobrodružný život

"Vždycky mi v Poděbradech říkali, Pepíčku, co s tebou jen bude. Já ale nevím, tak nakonec to dopadlo docela dobře," shrnul Josef Mašín. A také to tak dopadlo. Mašín se během 70 let vypracoval v úspěšného podnikatele. Říká, že miluje svobodu a ničeho se nebojí.

"On se vrhnul na byznys poté, co chtěl bojovat v americké armádě a osvobodit Československo, osvobodit ho od komunismu," popsal redaktor časopisu Forbes Filip Saiver.

I přes první podnikatelské neúspěchy s obchodováním s auty nebo kožešinami se nenechal odradit a plnil si svůj americký sen. "Všechno, co je špatné, tak když se na to správně podíváš, tak ti to může sloužit k něčemu dobrému," je přesvědčený Mašín. "Rozjel velký byznys s prodejem letadel, především do afrických zemí, na tom obrovsky zbohatl," přiblížil Saiver.

Letadla byla pro Mašína vášeň, a tak se rozhodl otevřít leteckou školu v Kolíně nad Rýnem. "On tam školil piloty. Bylo to velmi dobrodružné, protože přelítával z Ameriky do Evropy sám, musel si tam namontovat přídavné palivové nádrže," zmínil Saiver.

[chooze:article;value:436859]

Během provozování letecké školy skupoval vojenská letadla, opravoval je a prodával. Firmám tehdy vydělal více než čtyři miliardy korun. "Pak jsem prodával ta letadla nová, nové pipery. Já jsem jich prodával v Evropě víc, než jich pak prodal Piper sám," vzpomínal Mašín.

Mašín hodně riskoval, na tom také podle některých i vydělal. "Rozjel byznys s leteckým převozem kávy, nakonec se mu to podařilo. Převezl 4 500 tun kávy. A než se mu to podařilo, tak byl zatčený gardisty Idi Amina," pokračoval Saiver. Idi Amin byl diktátorem Ugandy v 70. letech minulého století.

Protože si to Mašín mohl dovolit, šel předčasně do důchodu v 46 letech. "Nicméně v tom důchodu ho to nebavilo, byl na to pořád ještě mladý, takže se vrhl do dalšího byznysu. Začal podnikat s čipy a tím se živí dodnes. A zase je to ohromný byznys," doplnil Saiver.

Josef Mašín a jeho bratr Ctirad jsou českou veřejností vnímáni kontroverzně. Někteří je považují za odbojáře proti komunistickému režimu, jiní je zase za tehdejší činy, kdy při svém boji zastřelili několik lidí, odsuzují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.