Odboráři chtějí vyšší minimální mzdu. Ztíží to boj s inflací, varuje ekonom

Aktuální výše minimální mzdy je 17 300 korun. V Česku ji pobírá asi 150 tisíc lidí. Od nového roku požadují odboráři její zvýšení na 19 500. "My jsme si propočítali inflaci od posledního zvýšení. Tohle je adekvátní, není důvod pro nižší. Když to srovnáme s Polskem, tak ti přijali už 1. července ještě vyšší minimální mzdu. Není důvod, aby český zaměstnanec měl mzdu nižší," tvrdí šéf odborů Josef Středula.

Naproti tomu zaměstnavatelé jsou proti. Minimální mzda by podle nich měla stoupnout méně, a to i přesto, že inflace byla loni na rekordní úrovni a letos zatím klesla jen o několik procent.

"Za zaměstnavatele dlouhodobě navrhujeme, aby tempo růstu minimální mzdy kopírovalo tempo růstu průměrné mzdy, což návrh odborů nesplňuje," prohlásil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

[chooze:article;value:519549]

Ani ministerstvo práce a sociálních věcí zatím neurčilo, o kolik chce minimální mzdu zvedat. "O růstu minimální mzdy jednáme se zaměstnavateli a odbory. V příštích týdnech bychom měli rozhodnout o tom, jaká bude její výše," říká ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na čem se ale zaměstnavatelé a odbory shodují je, že by minimální výdělek měl být provázaný s automatickou valorizací. Její zavedení má ve svém programovém prohlášení i současná vláda. Na přesných mechanismech už ale shoda chybí.

Podle ekonoma Vladimíra Pikory s sebou zvyšování minimální mzdy přináší nepominutelné problémy. "Ve chvíli, kdy odboráři tlačí nejenom na to, aby se zvýšila minimální mzda, ale i zaručená mzda, tak najednou se bude těch mezd zvyšovat mnoho a bude velký tlak na to, aby inflace přestala klesat," varoval. "Dnes není vhodná chvíle k tomu, aby takto výrazně mzdy rostly," zdůraznil. Přiznal ale, že jisté zvýšení mezd je žádoucí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.