Odboráři chystají protesty. Nelíbí se jim chystaná důchodová reforma

Hrozba protesty a valící se kritika směrem k vládě. Odboráři tvrdí, že s nimi zástupci kabinetu nediskutují o plánované důchodové reformě. "Poslední takový výkřik nastal včera (ve čtvrtek, pozn. red.). My jsme kolem poledne obdrželi návrh valorizace důchodů a změny zákona s tím, že to máme do dneška připomínkovat, že to v pondělí projedná vláda. To není sociální dialog," říká šéf odborů Josef Středula.

"Mrzí mě, že odbory vytváří negativní tlak na společnost. Při přípravě reformy vycházíme z analýz. V poradním týmu jsme jich vyhodnotili celou řadu. Vyhodnocujeme demografický vývoj i stávající situaci důchodců, která se velmi dynamicky vyvíjí. Na diskuzi budeme připraveni," napsal mu v nepřímé odpovědi na twitteru ministr práce a sociální věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Cílem podle vlády zůstává, aby se snížil deficit státního rozpočtu. Odboráři, podobně jako opozice, mluví v souvislosti se změnou valorizace důchodů o porušení ústavnosti. "České právo předpokládá, že pokud máte zákony, tak mají být předvídatelné a v tomto směru se obáváme, že to je i na hraně ústavnosti, jakým způsobem se tato vláda chová," argumentuje Středula.

[chooze:article;value:490446]

Podle některých odborníků by nižší valorizace důchodů při přezkumu u Ústavního soudu obstála. "Připomenu, že Ústavní soud pod vedením současného předsedy schválil také bezprecedentní změnu smluv o stavebním spoření," říká ústavní právník Jan Kudrna.

V souvislosti s důchodovou reformou se mluví také o odkladu věku pro odchod do důchodu. "Nezměníme věk odchodu do důchodu tam, kde už je nastaven. To znamená, že do roku 2030 se postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu až na tu hranici 65 let pro všechny," prohlásil k chystaným změnám premiér Fiala. Její konkrétní parametry mají být podle Jurečky jasné na konci března.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.