Odboráři představili vlastní návrh reformy. Není na to čas, kontruje ekonom

Českomoravská konfederace odborových svazů představila svůj návrh na konsolidaci veřejných financí. "Rozhodli jsem se, že představíme alternativu. Něco, o čem budeme moci diskutovat," uvedl Středula. Dodal také, že jejich návrh míří stejným směrem, ale údajně s lepším výsledkem.

Za krizí státních financí můžou podle Středuly hlavně nedostatky na příjmové straně rozpočtu. Zmínil především daňové reformy v posledních letech, jako například zrušení superhrubé mzdy a zvýšení slevy na poplatníka, které způsobily propad financí ve výši 300 miliard korun. Další velké ztráty podle odborů způsobil upravený daňový paušál pro živnostníky, zrychlení odpisů a další proticovidová finanční opatření.

Středula dále dodal, že hlavní daňovou zátěž v poměru k plnění státního rozpočtu nesou zaměstnanci a důchodci. Úpravy by se tak měly zaměřit především na ty bohatší, aby tyto nejzatíženější skupiny zůstaly ušetřeny.

[chooze:article;value:504091]

Odbory navrhují zrušit snížení sazby sociálního pojištění při zaměstnání na zkrácený úvazek, vrátit podnikatelský daňový paušál na milion korun, pozastavit mimořádné zrychlené odpisy a zamýšlené prominutí platby za sociální pojištění u pracujících důchodců a zrušit loss carryback – tedy možnost zpětného uplatnění daňové ztráty.

Odboráři chtějí zrušit i daňové osvobození státních dluhopisů a stravenkový paušál, který podle nich ztratil původní smysl a slouží k optimalizaci daní. Zavést by naopak chtěli daň z převodu nemovitostí, daň dědickou a daň darovací se spodním limitem, který by ochránil běžné majitele domu či bytu.

Středula také navrhuje zvýšit minimální mzdu na 19 500 Kč, a tím navýšit kupní sílu obyvatel. "Česká minimální mzda je nižší než polská při daleko nižším výkonu ekonomiky," argumentoval. Navrhl také navýšení odvodů pro OSVČ zvýšením vyměřovacího základu na 40 % průměrné mzdy a obnovení a dotažení EET.

[chooze:article;value:504086]

Připravená opatření by měla podle ČMKOS přinést do státního rozpočtu asi 150 miliard korun. Dále je podle Středuly možné hledat peníze prostřednictvím rušení některých agend nebo narovnáním rozdílu výše mezd mezi pohlavími, kde podle něj přichází stát o peníze na odvodech.

Odborářský šéf ale nezůstal jen u návrhů. Obvinil vládu, že nedala na debatu a připomínky ke svému balíčku dost času. Na prostudování tlustého svazku prý měli odboráři jen pět dní. Premiér Petr Fiala (ODS) mu přitom údajně sliboval, že bude na projednání opatření dost času. 

[chooze:article;value:505939]

Vláda podle odborů zanedbává také podporu růstu ekonomiky, jako je podpora technického školství, výzkumu, vývoje a rozvoj inovačních center. Odboráři kritizovali i nedostatečnou podporu rozvoje nájemního bydlení a navrhli navýšit podporu českého zemědělství, a tím i zemědělskou soběstačnost.

"Stát by měl podpořit také rozvoj infrastruktury a malého a středního podnikání, ale bez poškozování vztahu zaměstnance a zaměstnavatele," zdůraznil Středula. Podle hlavního ekonoma ČMKOS Martina Fassmanna by se navíc měli vládní politici snažit, aby byla opatření více protiinflační.

[chooze:article;value:505816]

"Návrhy ČMKOS jsou z mého pohledu překvapivě kvalitní a je tam řada opatření, která by mohla vládu inspirovat. Možná jen ty fiskální odhady dopadů opatření jsou trochu nadsazené," okomentoval pak odborářské návrhy ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády David Marek. Teď už ale na implementaci těchto opatření není podle něj čas.

"Vláda je už teď v poměrně velké časové tísni a nezbývá mnoho času, aby se všechno podařilo připravit tak, aby se podle toho mohl připravit státní rozpočet na příští rok. Proto by bylo lepší ten vládní balíček přijmout teď tak, jak je," tvrdí Marek.

To ale nutně neznamená, že odborářský návrh skončí pod kobercem. "Vládní návrh celkem rozumně rozkládá fiskální konsolidaci do více let, aby se zmírnila ekonomická zátěž, která z ní vyplývá. Návrhy odborů by tak bylo možné použít v těch dalších letech, kdy bude potřeba představit další úsporné balíčky. Ostatně brzy se na nich bude muset začít pracovat," dodal Marek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.