Odboráři ve školství hrozí stávkou. Učitelům se přidá, na ostatní nezbyde, zlobí se

Členové Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS PŠ) se bouří proti návrhům vlády na financování českého školství. Platy učitelů na výši 130 procent průměrné hrubé měsíční mzdy odboráři schvalují, tím však jejich radost z úsporného balíčku končí.

Navýšené platy se totiž vztahují pouze na učitele. Další personál škol už takové štěstí nemá. "Nám nejde o bezbřehé nalévání peněz daňových poplatníků do vzdělávacího systému. Nechceme se ale nechat rozdělovat na učitele a nepedagogy," uvedl předseda ČMOS PŠ František Dobšík.

[chooze:article;value:521253]

Neobsazených zůstává 17 tisíc pracovních míst, na které budou údajně chybět peníze. "Rozpočet na regionální školství roste jen o 1,3 miliardy korun. Platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy platí pro učitele a ostatní na tom nebudou dobře," upozornil Dobšík.

Nízké platové ohodnocení je problémem pro řadu zaměstnanců škol. "Kuchař má v průměru 24 až 26 tisíc hrubého, ekonomičtí pracovníci si přijdou nanejvýš na 35 tisíc. Ani pracovníkům v IT ředitelé nemohou dát víc, protože si to nemůžou dovolit," řekla místopředsedkyně ČMOS PŠ Markéta Seidlová.

Bezútěšná situace v českém školství vede odboráře k hrozbám stávkou. "Připravujeme podobu stávky a vyzýváme k zakládání nových stávkových výborů. Do stávky by se zapojili i pedagogové," prohlásila Seidlová.

[chooze:article;value:526158]

Ministerstvo školství pro příští rok počítá s částkou ve výši 269 miliard korun, což je oproti letošnímu roku o 3,9 miliardy více. Vláda už se svém volebním programu prohlašovala, že školství je jednou z jejích priorit, což dle svých slov dokazuje právě navyšováním platů učitelů.

Odboráři však se sliby vlády spokojení nejsou, a to zejména kvůli nízkému platovému ohodnocení neučitelských zaměstnanců, kam se kromě kuchařů či ekonomických pracovníků počítají také údržbáři, asistenti či vychovatelé. "Pokud má vláda skutečně školství jako prioritu, pak navýšení platů reálné je," tvrdí Seidlová.

Odborářům vadí obsah konsolidačního balíčku. Chtějí protivládní stávku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.