Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost. Po Jurečkovi chtějí víc peněz

Odbory zastupující státní zaměstnance a zaměstnance ve veřejných službách vstupují do stávkové pohotovosti. Ve středu to oznámila největší odborová centrála v zemi – Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Důvodem jsou podle odborářů zamrzlá jednání o valorizacích platů.

Pohotovost se konkrétně týká Odborového svazu státních orgánů a organizací, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, Unie orchestrálních hudebníků ČR, Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody, Odborového svazu pracovníků knihoven, Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády a Odborového svazu pracovníků vědy a výzkumu.

"Po několika urgencích na předsedu vlády Petra Fialu (ODS) se v červnu uskutečnily dvě jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Na prvním jednání jsme vznesli požadavek na navýšení platových tarifů o 15 % od 1. 9. 2024. Následně jsme se pokusili najít kompromis a snížili jsme svůj požadavek na 10 %," popisují dosavadní vývoj jednání odboráři.

[chooze:article;value:563757]

Poté se podle nich celá věc zasekla. "V červenci nám ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že před začátkem vládních prázdnin musí být o navýšení platů rozhodnuto a že předseda vlády v této věci svolá jednání. Což se do dnešního dne nestalo!" zlobí se odboráři. Vládní prázdniny přitom mají začít po středečním zasedání vlády.

Podle Jurečky ale vláda zvýšení prostě projedná o něco později. Na stole je přitom i varianta předložená odbory. "Poslal jsem tento týden do meziresortního připomínkového řízení návrh na zvýšení platů od 1.9., a to ve dvou variantách – o 7 nebo 10 procent. Předpokládám, že vláda o tom bude jednat do konce srpna," řekl pro TV Nova s tím, že věří, že do začátku září se návrh podaří schválit.

Jurečka oznámil, kolik přidá důchodcům. Valorizace bude v lednu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.