Moderní bydlení

Odbornice: Izrael zesměšnil Írán. Reakce Teheránu může vyvolat velkou válku

V noci na středu zemřel po leteckém úderu šéf hnutí Hamás Ismáíl Haníja a o pár hodin dříve při izraelském útoku na libanonský Bejrút významný velitel Hizballáhu Fuád Šukr.

Zrovna bývalý palestinský premiér Haníja patřil podle Ireny Kalhousové z Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy k umírněnějším členům Hamásu a díky tomu, že dlouhodobě žil v katarském Dauhá, mohl cestovat. Zastával tak i funkci jakéhosi neformálního ministra zahraničí ve své organizaci. Byl například v Rusku a na svou osudnou cestu do Teheránu se vypravil kvůli inauguraci nového íránského prezidenta Masúda Pezeškjána.

[chooze:article;value:567271]

​Za útokem na Haníja stojí pravděpodobně Izrael. "To, že si k útokům vybrali zrovna Teherán, je podle mého názoru velmi jasná zpráva pro Hamás a Írán. Izrael ukazuje, že má kapacity zasáhnout cíle i na území Íránu. Ten je svým způsobem zesměšněn, protože se ukazuje, že nebyl útoku schopen zabránit," vysvětluje Kalhousová v rozhovoru, který poskytla pořadu Svět za hranicemi na TN live.

"Irán se považuje za patrona Palestinců a podporuje Hamás. To, že byl vrcholný představitel Hamásu zabit právě na jejich půdě, je svým způsobem ponižující," připomíná expertka z Univerzity Karlovy.

Írán neskrývá, že chystá za tento útok odvetu. "Můžeme předpokládat, že půjde o nějakou koordinovanou akci. Zásadní otázkou je, jestli bude natolik masivní, aby mohla Blízky východ uvrhnout do nějaké velké války," dodává Kalhousová.

Rakety a dělostřelecké granáty

Vojenský analytik Milan Mikulecký předpokládá, že Írán v odvetě za Haníju může proti Izraeli použít raketové útoky a údery dělostřeleckými granáty vedené z území Libanonu.

"Ohrožen proto bude primárně sever Izraele. Írán bude muset ukázat, že je silný, aby neztratil tvář. Můžeme proto v Izraeli očekávat i pokusy zasáhnout některá větší města," upozorňuje Mikulecký.

Bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý očekává, že se Teherán může uchýlit také k jiným způsobům odvety.

"Mohou to být i teroristické útoky namířené proti izraelským činitelům, kteří nutně nemusejí patřit k nejvyšším patrům politiky," vysvětluje generál.

[chooze:article;value:566807]

​"Domnívám se, že Írán nestojí o to, aby se rozhořel nějaký velký vojenský konflikt, protože nemá kapacity, aby ho mohl nějak úspěšně dokončit," uklidňuje Šedivý.

"Likvidace Haníji přišla podle mého názoru v poměrně nevhodný čas. Íránci to musejí brát jako vyjádření hluboké neúcty ze strany Izraele. Mluví se dokonce o potupě," dodává generál.

Írán zaútočil na Izrael v tomto roce již v neděli 14. dubna. Tehdy mělo jít mimo jiné o odvetu za izraelský úder na íránskou ambasádu v syrském Damašku, při němž zemřeli vysocí armádní představitelé.

Teherán tehdy vyslal na Izrael 300 dronů a raket, Jeruzalému se ale podařilo asi 99 procent z nich i s podporou jeho spojenců eliminovat.

Izraelci měli v Íránu zabít lídra Hamásu. Zemi to zesměšnilo, čeká se odveta, říká odbornice (31/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.