Odborníci bijí na poplach. Ročně zemřou v Evropě kvůli ovzduší stovky dětí

Přestože znečištěné ovzduší ohrožuje zdraví každého z nás, podle odborníků jsou na tom daleko hůře děti. "Děti a dospívající jsou obzvláště zranitelní, protože jejich tělo, orgány a imunitní systém se stále vyvíjí," uvedla ve zprávě Evropská agentura pro životní prostředí.

Nevýhodou podle odborníků je, že děti jsou kvůli své výšce blíže zemi, a jsou tak vystaveny většímu znečištění. Mimo jiné jsou navíc fyzicky aktivnější a tráví více času venku.

[chooze:article;value:473405]

V dospělosti pak lidi může častěji trápit astma nebo různé alergie. Objevují se i problémy s dýcháním. Podle odhadů EEA zemře předčasně v Evropě ročně kvůli špatnému ovzduší nejméně 1 200 dětí a dospívajících.

"Znečištění ovzduší může být spojeno i s jinými typy zdravotních problémů u dětí. Přibývá důkazů o tom, že ovlivňuje vývoj mozku dětí, přispívá ke zhoršení kognitivních funkcí a může hrát roli při rozvoji některých typů poruch autistického spektra," doplnili odborníci.

Za poslední roky se situace v mnoha zemích výrazně zlepšila, zejména ve střední a východní Evropě a Itálii. "Navzdory tomu 91 % lidí ve městech je stále vystaveno látkám znečišťujícím ovzduší, které překračují limity doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO)," stojí ve zprávě.

Zpráva však nezahrnula stav ovzduší ve Velké Británii, na Ukrajině a v Rusku. Takže situace v Evropě může být ještě daleko horší, píše portál RTE.

Na kvalitu spermií má vliv i ovzduší. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.