Moderní bydlení

Odborníci bijí na poplach. V Česku se objevila katarální horečka ovcí

"Choroba se objevila v Jindřichovicích na Sokolovsku. Uhynul tam beran," oznámil na pátečním mimořádném brífinku ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Takzvaná choroba modrých jazyků není přenosná na člověka. Podle odborníků ale hrozí, že se virem Bluetongue nakazí skot a kozy. 

"V rámci opatření není třeba utrácet zvířata v ohnisku. Okolo ohniska bude vytýčeno pásmo o poloměru 150 km. Pro zvířata z hospodářství v této oblasti budou platit zpřísněná pravidla pro přesuny. Chovatelům bude nařízeno sledovat zdravotní stav zvířat a neprodleně hlásit veškeré změny příslušné krajské veterinární správě. V případě výskytu klinických příznaků budou od postižených zvířat v hospodářství odebírány vzorky,“ sdělil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

[chooze:article;value:571579]

S nemocí se potýkají v posledních dnech v sousedním Německu. Už minulý týden se vyskytla kousek od českých hranic v Sasku. Kolem ohniska tak Němci vytvořili ochranné území, které zasahuje i do Česka.

Nemoc se projevuje záněty a otoky u nozder, víček, uší a dutiny ústní i vysokou teplotou. Je přenášena tiplíky, což je krvesající hmyz často nazývaný pakomár.

"I pro současnou vlnu nákazy platí, že se chovatelé budou moci obracet na ministerstvo zemědělství, které bude kompenzovat náklady spojené s výskytem katarální horečky ovcí," slíbil Výborný.

Na Třebíčsku museli v únoru vybít vzácné slepice. Rozšířila se tam ptačí chřipka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.