Odborníci bijí na poplach! V roce 2035 může mít nadváhu či obezitu půlka lidí

Světová federace pro obezitu ve své zprávě předpovídá, že za 12 let bude obezitou trpět každý čtvrtý člověk na světě. V současné době je to zpravidla jeden ze sedmi.

Odborníci označují za obezitu body mass index (BMI) vyšší než 30. BMI odpovídá hmotnosti v kilogramech, která se vydělí druhou mocninou výšky v metrech. Nadváha se pohybuje v hodnotách od 25 do 30.

[chooze:article;value:488974]

Podle expertů budou náklady na obezitu činit 4,32 bilionu dolarů, tedy zhruba tři procenta celosvětového HDP. To odpovídá dopadu pandemie koronaviru v roce 2020. Největší nárůsty lidí s nadváhou nebo obezitou mají zaznamenat země s nízkými nebo středními příjmy v Africe a Asii. Nevyhne se však žádnému státu na celé planetě.

"Vlády a lidé po celém světe musí udělat vše, co mohou, aby se zabránilo přesunu zdravotních, sociálních a ekonomických nákladů na mladší generaci," sdělila prezidentka Světové federace pro obezitu Louise Baurová.

Jednotlivé státy by proto měly mít dle odborníků připraveny komplexní plány pro prevenci a léčbu obezity. "Pokud nebudeme jednat nyní, jsme na cestě čelit během příštího desetiletí výraznému nárůstu lidí s obezitou," varovala Rachel Jackson Leachová, která působí jako ředitelka věd ve Světové federaci pro obezitu.

[chooze:article;value:470474]

Obézních bude rychle přibývat. "Důvodem jsou změny ve stravovacích návycích, kdy lidé více přijímají vysoce zpracované potraviny, sedavý způsob zaměstnání, slabá kontrola potravin a jejich marketingu a menší objem peněz na zajištění zdravotnických služeb v boji s hmotností a na zdravovědu," uvedl portál BBC.

V České republice bude do roku 2035 trpět obezitou 35 % dospělých lidí. Vyplývá to ze zprávy federace. Strmější nárůsty očekávající experti u mužů a v případě dětí u chlapců.

Průměrný dospělý Čech se už nyní potýká s mírnou nadváhou. Informoval o tom v únoru Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že BMI se od roku 2017 zvedlo z 25,2 na 26,2.

Během pandemie některé děti přibraly i 30 kilo. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.