Odborníci jsou v pozoru. El Niño může vyvolat vlnu infekčních nemocí

Vědci se už delší dobu obávají dopadů, jaké může mít změna klimatu na lidstvo. Kromě přímých důsledků, jako jsou vyšší teploty nebo růst hladin oceánů, ale existují ještě další důvody k obavám. Jedním z nich je i šíření nebezpečných infekčních nemocí.

Podle studie vědců z Havajské univerzity, která vyšla ve vědeckém časopise Nature, se totiž více než polovina zkoumaných nemocí kvůli dopadům změny klimatu stala nebezpečnějšími. "Zjistili jsme, že 58 %, tedy 218 z 375 infekčních nemocí, kterým lidstvo napříč světem čelí, klimatická změna zhoršila. U 16 % nemocí pak bylo možné sledovat zlepšení," uvádí tým vedený biologem Camilem Morou.

[chooze:article;value:475765]

Probíhající meteorologický jev El Niño přitom efekty klimatické změny ještě posiluje. Po celém světě letos padaly teplotní rekordy, a to jak lokální, tak globální. Podle některých vědců byl letošní rok dokonce tím nejteplejším ve známé historii.

"Jak se naše klima mění, jsou nepříznivé povětrnostní jevy stále častější a intenzivnější, což vytváří podmínky příznivé pro šíření nemocí," zdůraznil pak pro Financial Times šéf výzkumu britské Agentury pro zdravotní bezpečnost Richard Gleave.

Například minulé El Niño v letech 201516 bylo spojené se zvýšeným výskytem malárie ve Venezuele a Brazílii, horečkou dengue na tichomořských ostrovech a cholerou v jižní Indii a Bangladéši. Velkou hrozbu představují nemoci přenášené teplomilným hmyzem, který se díky příznivým podmínkám může šířit dále na sever.

[chooze:article;value:520776]

To znamená ohrožení i pro Evropu. Už nyní se napříč starým kontinentem šíří například původně jihoasijský komár tygrovaný, který přenáší nebezpečnou horečku dengue nebo žlutou zimnici. Letos se mu nadmíru dařilo třeba v sousedním Rakousku. Jeho výskyt byl ale zaznamenán i v Česku.

Nejde ovšem jen o růst teplot. El Niño s sebou totiž přináší různé extrémní počasí, včetně například povodní, které mohou být významným motorem pro šíření nemocí. Jednak se s nimi pojí dobré podmínky pro množení už zmíněného hmyzu a jednak můžou způsobit kontaminaci jídla a vody a způsobit například epidemii cholery, salmonely a dalších nemocí zažívacího traktu.

Teplé počasí přeje hlavně zahrádkářům. Radost mají ale i provozovatelé koupališť:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.