Odborníci kritizují nezdařenou digitalizaci. Nelíbí se jim Bartošova práce

Nejprve aplikace eDoklady, ne úplně funkční nebo kontroverzní systémy eTechničák a eSbírka zákonů a nakonec DiPSy, tedy systém pro podávání přihlášek na střední školy. Problémy pokračují, přestože vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) tvrdí, že se na zlepšení pracuje.

"V tuto chvíli řešíme klíčové projekty pro fungování eGovernmentu, migrace na gov.cz, digitální identity včetně eDokladu, portálu občana, aplikace gov.cz, architekturu, registr plných mocí, přechod do cloudových řešení a další záležitosti," prozradil Bartoš.

Někteří koaliční partneři digitalizaci kritizují. "Chybou bezesporu je, že v mnoha oblastech se s digitalizací mohlo začít dříve a mnohem koordinovaněji," myslí si ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:539276]

Podle opozice má Bartoš příliš funkcí a práci předsedy strany, ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci zároveň nezvládá. "Co se týče pozice vicepremiéra pro digitalizaci, tak já v zásadě souhlasím, ale měl by to dělat člověk, který se tomu bude věnovat na 100 procent a nebude k tomu mít další funkce. Já to cítím tak, že se vracíme zpátky, a mě to velmi mrzí, protože už i minulá vláda za podpory tehdejší opozice udělala velmi dobré projekty," řekl člen výboru pro veřejnou správu a místní rozvoj Robert Králíček (ANO).

Podle expertů by se stát měl zaměřit na několik oblastí, například, aby digitalizace efektivně sloužila občanům, byla vytvářena rychle, účelně a za dobrou cenu. "Třeba cena za vydání občanského průkazu v ČR v roce 2021 byla 9,24 euro (asi 230 korun, pozn. red.), cena ve Finsku 3,28 eura (asi 82 korun, pozn. red.). Za ten jeden rok bychom byli schopni, kdybychom uměli využívat toho potenciálu, ušetřit 1,1 miliardy korun jenom za vydání občanek, což je docela hodně. Velice často vídám, že se udělá nějaký projekt digitalizace, ten se dodělá, vyhodí se do světa a tím to končí," kritizovala ředitelka pro strategii Česko Digital Veronika Quek.

"Ten stát pracuje se systémy, do kterých byly zainvestovány nemalé finanční prostředky a jsou poměrně technologicky zastaralé. Velmi často se nesmyslně tlačí na různé termíny, nestíhají se věci doprogramovat, otestovat, což jsme byli teď svědky nedávno, a to je základní problém," stěžoval si IT expert Miloslav Lujka.

O sjednocení digitalizace v Česku od loňského roku pečuje DIA. "Zároveň řeší některé nadresortní projekty, jako je třeba Portál občana, eDoklady nebo třeba gov.cz. Taky vzniká nové oddělení, takzvaná kompetenční centra, kdy budeme pomáhat a poskytovat naše know-how a naše kolegy ke specifickým projekty na jiné resorty a jiné úřady," uvedla mluvčí DIA Anna Marie Lichtenbergová. Provoz agentury měsíčně vyjde na 17 milionů korun a pracuje v ní 240 lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.