Odborníci upozorňují na málo známý následek covidu. Zbavit se ho je náročné

Velká studie, které se zúčastnilo přes 110 tisíc Britů, odhalila, jaký má covid vliv na paměť, uvažování a pozornost. Vědci ji zveřejnili v časopise The New England Journal of Medicine.

Ukázala, že se kvůli long covidu zhoršují kognitivní schopnosti. Ti, kteří mají symptomy postcovidového syndromu, mají v průměru o šest bodů nižší IQ než lidé, kteří koronavirus nikdy nechytili. Lidé bez symptomů, a to i ti, kteří byli jen chvíli nemocní, mívají IQ o tři body nižší.

[chooze:article;value:542836]

Největší vliv má nemoc na paměť, upozornil web listu Daily Mirror. Pacienti si často přesně nepamatovali předměty, které viděli před pár minutami. Nejhorší byly výsledky u lidí, kteří chytili jednu z dřívějších variant.

"Tyto objevující se a sjednocující se poznatky obecně zdůrazňují, že ano, u lidí, kteří mají long covid, dochází ke zhoršení kognitivních funkcí, je to skutečný fenomén," řekl pro The New York Times neuropsycholog a jeden z autorů studie James C. Jackson. Dokazovaly to podle něj už dřívější studie.

Rozdíly v testech jsou ale pořád relativně malé. Významné potíže tak lidem kvůli covidu nevzniknou.

[chooze:article;value:542658]

"Jde o to, jestli jsou lidé schopni fungovat v běžném režimu, ať už dělají cokoli. A na to opravdu neodpovídají tři body více či méně," poznamenal neurolog Igor Koralnik, který na studii nepracoval.

Díky nové studii jsou navíc důvody k optimismu. Výsledky totiž mohou znamenat, že jakmile symptomy postcovidového syndromu zmizí, zbaví se lidé i kognitivních potíží. Zotavit se z long covidu ale často není vůbec snadné. Pro mnoho pacientů to znamená mnohaměsíční boj. Někteří se ho dokonce nezbavili ani po dvou letech. 

V prosinci loňského roku pro TN.cz popsalo několik pacientů život s long covidem. "Člověk čeká, že se to zklidní, ale nezklidnilo. Po každém jídle mi začalo bušit srdce, mívám stavy na omdlení, často nemůžu dýchat," prozradila jedna z nich, paní Hana. 

Místo covidu začíná dominovat chřipka, říká epidemiolog Prymula (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.