Moderní bydlení

Odborníci upozorňují na málo známý následek covidu. Zbavit se ho je náročné

Velká studie, které se zúčastnilo přes 110 tisíc Britů, odhalila, jaký má covid vliv na paměť, uvažování a pozornost. Vědci ji zveřejnili v časopise The New England Journal of Medicine.

Ukázala, že se kvůli long covidu zhoršují kognitivní schopnosti. Ti, kteří mají symptomy postcovidového syndromu, mají v průměru o šest bodů nižší IQ než lidé, kteří koronavirus nikdy nechytili. Lidé bez symptomů, a to i ti, kteří byli jen chvíli nemocní, mívají IQ o tři body nižší.

[chooze:article;value:542836]

Největší vliv má nemoc na paměť, upozornil web listu Daily Mirror. Pacienti si často přesně nepamatovali předměty, které viděli před pár minutami. Nejhorší byly výsledky u lidí, kteří chytili jednu z dřívějších variant.

"Tyto objevující se a sjednocující se poznatky obecně zdůrazňují, že ano, u lidí, kteří mají long covid, dochází ke zhoršení kognitivních funkcí, je to skutečný fenomén," řekl pro The New York Times neuropsycholog a jeden z autorů studie James C. Jackson. Dokazovaly to podle něj už dřívější studie.

Rozdíly v testech jsou ale pořád relativně malé. Významné potíže tak lidem kvůli covidu nevzniknou.

[chooze:article;value:542658]

"Jde o to, jestli jsou lidé schopni fungovat v běžném režimu, ať už dělají cokoli. A na to opravdu neodpovídají tři body více či méně," poznamenal neurolog Igor Koralnik, který na studii nepracoval.

Díky nové studii jsou navíc důvody k optimismu. Výsledky totiž mohou znamenat, že jakmile symptomy postcovidového syndromu zmizí, zbaví se lidé i kognitivních potíží. Zotavit se z long covidu ale často není vůbec snadné. Pro mnoho pacientů to znamená mnohaměsíční boj. Někteří se ho dokonce nezbavili ani po dvou letech. 

V prosinci loňského roku pro TN.cz popsalo několik pacientů život s long covidem. "Člověk čeká, že se to zklidní, ale nezklidnilo. Po každém jídle mi začalo bušit srdce, mívám stavy na omdlení, často nemůžu dýchat," prozradila jedna z nich, paní Hana. 

Místo covidu začíná dominovat chřipka, říká epidemiolog Prymula (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.