Odborníci varují: Slevy často nemusejí být tak velké, jak se tváří

Čechy nejvíce zajímají výprodeje a slevy elektroniky, domácích spotřebičů či oblečení. Lákadlům na výhodné ceny se v těchto hodinách jen tak nevyhnete.

"Loni ty tržby přesáhly devět miliard korun, letos to bude deset miliard," říká ekonom Petr Studnička. Dodržují ale prodejci pravidla hry? To se nedá zjistit jinak než během utajených kontrol.

[chooze:article;value:493761]

​Kontroloři ČOI v civilu si nejdříve zboží vytipují, provedou kontrolní nákup a posuzují, jestli je sleva z ceny stanovena v souladu se zákonem. Triky některých obchodníků jsou pro inspektory ohranou písničkou.

Prodejci buď neuváděli nejnižší cenu za posledních 30 dnů, nebo ji špatně vypočítali. A statistika nepoctivců vás možná nadzvedne ze židle. "V prvním pololetí jsme zkontrolovali více než 1 040 prodejců a pochybení bylo zjištěno ve čtyřiceti procentech případů," vypočítává mluvčí ČOI František Kotrba.

Spotřebitelské organizace zřejmě i proto nabádají zákazníky k opatrnosti. "Měli by pozorně číst podmínky akce, nenechat se zlákat třeba jenom barevnou cenovkou. A nenechat se dostat do nějakého časového presu," připomíná Jan Šůra, právní poradce dTestu.

Odborníci radí, že ty pravé slevy začnou řádit v povánočních výprodejích a potrvají až do konce ledna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.