Odborník: Česko má málo dostupných bytů. Může za to i válka na Ukrajině

Letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly ceny bytů od čtyř do 13 procent v téměř všech velkých českých městech. Výjimkou bylo pouze Ústí nad Labem. 

"Je to dáno infrastrukturou. Řada lidí už zjišťuje, že satelitní městečka jsou dopravně velmi náročná. Je to i složitě obslužné pro rodiny s dětmi, zajistit školu, školku, znamená to dvě auta, rodiče jsou taxikáři. A to nám samozřejmě trošičku opticky v těch větších městech zvedá cenu těch starších bytů, které mají v podstatě sociální obslužnost už danou," řekl pro TN Live Miroslav Duda z Asociace realitních kanceláří. 

Tak se lidé stěhují do velkých měst. Tím, že jich je méně, stoupá jejich cena. "Platíme tam za vysoké stropy, určitou vzdušnost, noblesnost, což panelové domy postrádají," poznamenal.

[chooze:article;value:549877]

V současnosti navíc stoupá zájem o koupi bytů. "Je to dáno tím, že se nám zvyšují ceny nájmů. Majitelé přistupují ke zvyšování nájmů v důsledku zvyšování daní, v důsledku zvyšování cen energií, v důsledku obrovského komplexu problémů, který se začíná promítat při opravách domů. To znamená ceny oprav, ceny energií, takže tlačí majitele a oni samozřejmě zvyšují nájem," vysvětlil. To ale podle něj znamená, že si spousta lidí spočítá, že se jim spíš vyplatí hypotéka.

Česko má problém s tím, že byty jsou oproti zbytku Evropy málo dostupné. Podle Dudy za to může situace, která nastala po ruské agresi na Ukrajině. "Česká republika otevřela svou náruč spoustě lidí z Ukrajiny, kteří si zde zajistili bydlení, a tyto byty nyní chybí," myslí si.

Největší zájem je o malé byty, tedy garsonky, 1+1 či 2+1. Podle Dudy ve většině Česka stále převládá nabídka nad poptávkou. Mírnou výjimkou je Praha. 

[chooze:article;value:545994]

"Hlavní město Praha je specifické v tom, že zde ty byty opravdu chybí, a je-li nějaký byt například k pronájmu, tak jsou fronty nájemců, kteří mají o něj zájem. Ale zůstává nám s ohledem na vyšší cenu stále převis nabídky nad poptávkou," popsal Duda.

V současnosti byty nejvýrazněji zdražují v Ostravě a zbytku Moravskoslezského kraje. "Dobudovávají tam teprve velké obchvaty okolo měst, to nám samozřejmě určuje i způsob, jakým bude zastavováno dané území," uvedl Duda.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.