Moderní bydlení

Odborník prozradil klíč ke kvalitnímu spánku. Pomoct může několik tipů

Rychlé životní tempo nás často nutí jít až za hranice svých sil. Mnoho lidí tak prakticky přežívá týden jen proto, aby si mohli o víkendu aspoň trošku "orazit". Podle experta přitom stačí zlepšit kvalitu svého spánku a energie se objeví i v pracovních dnech.

Právě kvalitní spánek totiž může být i původcem dobré nálady. Nejen, že zlepšuje pracovní výkon, ale má i pozitivní vliv na psychické zdraví. Kvalitní spánek navíc potřebujeme i proto, abychom regenerovali tělo i mysl.

Ne každému se ale daří kvalitního spánku dosáhnout. Mnoho z nás má i po ulehnutí do postele spoustu nevyžádaných myšlenek a uklidnit hlavu a přemluvit ji k tomu, aby se uklidila do říše snů, je občas nadlidský úkol. Životní kouč Roderick Lambert má ale několik tipů, jak takového spánku dosáhnout.

[chooze:article;value:525530]

​Jedním ze základních tipů je podle něj usínat a vstávat vždy ve stejnou hodinu. Důležitá je ale i teplota místnosti, ve které uleháte ke spánku. "Kvalita spánku je důležitá. Ložnice by měla být vytopena kolem 18 stupňů. Naše tělesná teplota totiž klesne, když jdeme spát.  A pokud spíme v teplejší místnosti, tělu se usíná hůř," vysvětluje.

Kvalitu spánku ovlivňuje ale i světlo v místnosti. Podle Lamberta je nejvhodnější mít v ložnici úplnou tmu. "Světlo vnímáme i přes zavřené oči. Pokud do ložnice svítí lampa z ulice, pořiďte si závěsy," radí.

Pokud ale potřebujete po setmění i tak rozsvítit, vyhněte se umělému světlu. "Po setmění zhasněte, sviťte svíčkami, či si nasaďte brýle blokující modré světlo," navrhuje odborník. Denní světlo je naopak vhodné načerpat ideálně hned po rozednění.

​Velkým nepřítelem kvalitního spánku je ale i elektronika. Digitální zařízení byste měli odložit alespoň hodinu před spaním a ideálně je do ložnice vůbec nepustit. "Nejen proto, že mohou blikat, ale vydávají i magnetickou frekvenci, která ovlivňuje fungování buněk," říká. V ideálním případě vypněte i wifi.

[chooze:article;value:526093]

Důležité je nezapomínat ani na správné stravování. "Poslední jídlo snězte minimálně tři hodiny před spánkem. V zimě je optimální jíst jenom během světelných hodin, to znamená jenom během východu slunce a před západem slunce," radí Lambert.

Spánku může zavařit i káva. Poslední byste si proto měli dopřát zhruba sedm hodin před spaním. A kvalitnímu spánku nepomáhá ani alkohol. Tomu byste se měli před ulehnutím vyhýbat úplně. "Může pomáhat usínat, ale v těle dělá neplechu," vysvětluje.  

Podle Lamberta je to jednoduché: "Lidský organismus má dva režimy – on a off. V každém režimu běží jiný program. Představte si tělo jako supermarket. Tisíce zákazníků, spousta špíny, lidé vykupují vše z regálu, dochází hotovost. Střih, uzavírka, přes noc úklid, doplňování regálu, obnova personálu a tak dále," přirovnává. "Když se tohle nestihne, chybí zboží a nic není tak dobré," uzavírá.

Stále více lidí spí méně než šest hodin. Ohrožujete tak své zdraví, varují lékaři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.