Odborník radí, jak se dožít vysokého věku. Tyto čtyři potraviny domů nenoste

První věcí na Buettnerově seznamu potravin, kterým je lepší se vyhnout, jsou slazené nápoje. "Jsou zdrojem číslo jedna v příjmu rafinovaného cukru," uvedl ve svém instagramovém příspěvku.

[chooze:article;value:520710]

​Nadměrný příjem přidaného cukru podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) přispívá ke vzniku zubního kazu, rozvoji nadváhy a obezity a s nimi spojenými onemocněními, včetně srdečních chorob, cukrovky nebo některých druhů rakoviny.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje příjem maximálně 25 gramů volného cukru na den. "Přidaný cukr v nápojích je pak viděn jako ještě více problematický, protože v tekuté formě snadno zkonzumujeme velmi vysoké množství, jelikož nejsme limitováni pocitem sytosti," uvádí SZÚ.

View this post on Instagram

A post shared by Dan Buettner (@danbuettner)

Nadměrný příjem soli

Další potravinou, se kterou je lepší to nepřehánět, jsou podle Buettnera zpracované masné výrobky, z nichž některé podle WHO patří mezi karcinogenní potraviny. S častou konzumací uzenin se pojí také nadměrný příjem soli a té Češi podle SZÚ přijímají třikrát více, než by měli.

Nadměrná konzumace soli pak může vést ke kardiovaskulárním onemocněním, které jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí. "Každý rok tady umírá na onemocnění srdce, mozku či cév téměř 50 tisíc lidí," uvedl lékař Jan Václavík z Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Třetí potravinou, kterou Buettner doporučuje vůbec doma nemít, jsou balené sladkosti. "Vaše sušenky a bonbóny," jmenoval příklady Buettner.

Poslední věcí na jeho seznamu jsou slané pamlsky, jakou jsou brambůrky a tyčinky. Ty jsou opět spojené se zvýšeným příjmem soli a jejich nadměrná konzumace může přispívat k obezitě.

Češi omezili spotřebu potravin. Pijí ale víc piva než loni (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.