Moderní bydlení

Odborník radí, jak se dožít vysokého věku. Tyto čtyři potraviny domů nenoste

První věcí na Buettnerově seznamu potravin, kterým je lepší se vyhnout, jsou slazené nápoje. "Jsou zdrojem číslo jedna v příjmu rafinovaného cukru," uvedl ve svém instagramovém příspěvku.

[chooze:article;value:520710]

​Nadměrný příjem přidaného cukru podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) přispívá ke vzniku zubního kazu, rozvoji nadváhy a obezity a s nimi spojenými onemocněními, včetně srdečních chorob, cukrovky nebo některých druhů rakoviny.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje příjem maximálně 25 gramů volného cukru na den. "Přidaný cukr v nápojích je pak viděn jako ještě více problematický, protože v tekuté formě snadno zkonzumujeme velmi vysoké množství, jelikož nejsme limitováni pocitem sytosti," uvádí SZÚ.

View this post on Instagram

A post shared by Dan Buettner (@danbuettner)

Nadměrný příjem soli

Další potravinou, se kterou je lepší to nepřehánět, jsou podle Buettnera zpracované masné výrobky, z nichž některé podle WHO patří mezi karcinogenní potraviny. S častou konzumací uzenin se pojí také nadměrný příjem soli a té Češi podle SZÚ přijímají třikrát více, než by měli.

Nadměrná konzumace soli pak může vést ke kardiovaskulárním onemocněním, které jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí. "Každý rok tady umírá na onemocnění srdce, mozku či cév téměř 50 tisíc lidí," uvedl lékař Jan Václavík z Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Třetí potravinou, kterou Buettner doporučuje vůbec doma nemít, jsou balené sladkosti. "Vaše sušenky a bonbóny," jmenoval příklady Buettner.

Poslední věcí na jeho seznamu jsou slané pamlsky, jakou jsou brambůrky a tyčinky. Ty jsou opět spojené se zvýšeným příjmem soli a jejich nadměrná konzumace může přispívat k obezitě.

Češi omezili spotřebu potravin. Pijí ale víc piva než loni (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.