Odborník varuje před Putinovými výhrůžkami: Takhle může začít třetí světová

Některé země Evropské unie přislíbily Ukrajincům stíhačky F-16. "Samozřejmě, pokud budou používány z letišť třetích zemí, stávají se pro nás legitimním cílem, ať už jsou kdekoli," prohlásil podle agentury TASS Putin.

Dodal také, že tyto letouny mohou nosit jaderné zbraně. To podle něj Rusko také bere v úvahu. "Pokud chce Putin válku s NATO, tak takhle ji začne. Pak to bude třetí světová válka," cituje reakci Paasikiviho pro agenturu TT web Euractiv.

Putinovo vyjádření je podle něj spíše rétorickým cvičením. Výhrůžku bychom ale měli brát vážně. "Pro Putina je důležité neustále prezentovat Západ jako hlavní hrozbu pro domácí publikum. Takzvaná jaderná hrozba ze strany Západu je středobodem celého ruského narativu," popsal Paasikivi.

[chooze:article;value:548651]

Ve skutečnosti jde ale o to, že stíhačky by výrazně pomohly obraně Ukrajiny. "Kreml je o něco důraznější. Stejné výhrůžky zaznívaly i v minulosti, ale tak explicitní označení letounů F-16 a cílů na Západě je novinkou," poznamenal Paasikivi.

Dánsko, Nizozemsko, Norsko, Belgie a další země přislíbily poskytnout Ukrajině 45 stíhaček. Do konce roku by jich navíc mohlo být i 60, připomněl web deníku Daily Mirror. Ukrajinské piloty v současnosti západní spojenci zaučují.

Putin o útoku na Česko a Polsko: Jen tahají ze svých lidí peníze, prohlásil (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.