Odbory kritizovaly úspory vlády. Rodinám vezmou i pětinu příjmů, tvrdí

Předáci ČMKOS v úterý představili své problémy s vládním konsolidačním balíčkem, který má ozdravit veřejné finance. Vládu Petra Fialy (ODS) obvinili z toho, že přehazuje problémy státního rozpočtu na zaměstnance. 

Odboráři představili své výpočty dopadů konsolidačního balíčku na české domácnosti. K tomuto účelu vytvořili modelovou rodinu, z jejíchž příjmů počítali ztráty. "Vycházíme z rodiny, která je mírně nadprůměrná. Jde o dva dospělé, kteří mají dítě, a každý z nich vydělává 42 tisíc korun hrubého. Tato rodina bude zkrácena na příjmech o 17 až 20 procent. Ve veřejné sféře přijde až o 178 207 korun ročně, v soukromém sektoru to bude 152 763 korun," prohlásil předseda ČMKOS Josef Středula.

[chooze:article;value:504574]

Pro výpočet finančních dopadů zvolili odboráři rodinu, v níž oba rodiče vydělávají lehce pod průměrnou mzdou. "Průměrná mzda se kvůli inflaci zvedla na asi 44 tisíc. Takže i když to vypadá nadprůměrně, máme zde vlastně docela obyčejnou rodinu," vysvětlil vedoucí ekonom ČMKOS Martin Fassmann.

Ve výpočtech zohlednili odboráři v první řadě změny v daních. "Ceny se budou zvyšovat u veškerého zboží, u kterého se posune DPH z 10 na 12 procent. Tam jsou například platby za teplo, energie, vodné a stočné, náklady na osobní dopravu nebo stravování. Druhou částí jsou opatření jako zvýšení spotřební daně u alkoholu, cigaret, nafty nebo dálničních známek. Kvůli tomu narostou všechny výdaje i o 52 105 korun," tvrdil Fassmann.

Další částí je snížení platů státních zaměstnanců. "Stát chce šetřit v první řadě na sobě, takže sníží platy ve veřejné sféře. Plat této rodiny by se nominálně snížil o 2 procenta, tedy o 17 368 korun ročně. O jedno procento se má ve veřejné sféře snížit příspěvek Fondu kulturních a sociálních potřeb, což znamená dalších 8 076 korun," dodal Fassmann.

Už v pondělí kritizovaly odbory navrhované opětovné zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance. "Pro naši modelovou rodinu je to dopad 6 048, které budou muset na pojištění odvádět. Představme si, že bydlí ve vlastním bytě, což jim sebere dalších 770 korun a snížení podpory stavebního spoření znamená dalších 3 000 korun," počítal Fassmann.

[chooze:article;value:504086]

Mezi šetřením, které odboráři vládě vytýkají, je také zrušení školkovného. Ukončením daňové výhody podle odborů může rodina přijít i o 30 840 korun, které by jinak nemusela odvést. 

Ve výpočtech však byla jedna ještě větší rána, kterou je potenciální ztráta nepeněžních pracovních benefitů. I u nich platí daňová výhoda, kterou chce vláda zrušit. Podle odborů za těchto podmínek hodlá většina zaměstnavatelů, jejichž počet odhadují až na více než 90 procent, tyto benefity zrušit.

Dopady zrušení benefitů by podle ČMKOS byly ohromné. "Jedná se zde o výhody jako příspěvky na dětské tábory, kulturní akce, stravování nebo i léky. Ztráty nám vyšly na 60 tisíc korun, což vypadá přestřeleně, ale je to rozdělené mezi dva rodiče a vychází to na 82 korun denně na každého z nich, což nám rozhodně nepřijde jako přemrštěný benefit," řekl vedoucí socio-ekonomického oddělení ČMKOS Jiří Vaňásek.

Středula v pondělí vyhlásil stávkovou pohotovost. Přiměla ho k tomu situace ohledně konsolidačního balíčku, s jehož podobou odbory nesouhlasí. Podle Středuly vláda s odbory o podobě balíčku téměř nekomunikovala. "Toto není dialog, toto je diktát," opřel se do vlády v pondělí před schůzí tripartity Středula.

Proti tomuto tvrzení se ale ostře ohradil premiér Petr Fiala, podle kterého naopak dialog narušují právě odboráři. "V roce 2022 se tripartita sešla sedmkrát, letos už třikrát. Na všech schůzích se probírají všechny body, které odbory navrhnou. Kromě toho probíhá řada dalších jednání," reagoval na twitteru Fiala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.