Moderní bydlení

Odbory nemají pro stávku žádný plán. Rodiče ale informace potřebují

Českomoravská konfederace odborových svazů pracovníků školství v úterý ohlásila, že 27. listopadu se některé školy na celý den kvůli stávce úplně uzavřou. Redakce zpravodajství TV Nova proto k chystanému průběhu připravované stávky ve středu vyzpovídala místopředsedkyni školských odborů Markétu Seidlovou. Ta ale přiznala, že zatím netuší, co přesně se bude dít. Podklady pro školy prý teprve připravují.

Zatím vše připravujeme, tvrdí odbory

Už víte, kolik škol se kvůli stávce úplně uzavře? Případně kdy to budete vědět?

To určitě v tuto chvíli ještě nevíme. Teprve jsme tu výstražnou jednodenní stávku vyhlásili a vyhlásili jsme ji proto, že se nám ozývaly školy, že jednohodinová stávka pro ně nic neznamená. Kolik těch škol bude, zjistíme tři až pět dní před datem stávky, tedy před 27. listopadem.

Dá už se teď říct, jestli se bude stávkovat třeba více na středních nebo na základních školách?

To opravdu nemohu v tuto chvíli odhadnout.

Jak případně rodiče zjistí, že se stávka týká právě školy, kam chodí jejich děti?

Nyní připravujeme podklady pro školy, aby věděly, že by bylo dobré ohlásit stávku alespoň pět pracovních dní dopředu. Je to proto, aby si rodiče mohli zajistit hlídání, zejména u malých dětí. Kdy mají stávku ohlásit, ale není nijak určeno.

Rodiče pak chceme oslovit dopisem, proč jsme k tomuhle kroku přistoupili. A musím říct, že nikoho z nás to netěší. Uděláme maximum pro to, aby všichni rodiče byli informováni o tom, že škola jejich dětí bude v tento den zavřená.

[chooze:article;value:528646]

Takže odbory nemají žádný centrální plán, jak se o děti v době stávky postarat a nechají to na rodičích?

Nedá se říct, že to necháme na rodičích. Podívejte se: Když se ve škole stane nějaká kalamita, například praskne voda, tak se vyhlásí ředitelské volno a rodiče si hlídání pro děti taky musejí nějak zajistit. Nechceme rodičům znepříjemňovat život, i když některým jej ta stávka znepříjemní.

My ale bojujeme i za ty rodiče. Chceme, aby školství zůstalo prioritou a nešetřilo se na něm, protože i rodiče chtějí, aby jejich děti byly vzdělávány v dobrých školách, a ne ve třídách, kde je 30 a více dětí.

Co tedy radíte rodičům, kteří si budou muset zajistit hlídání? A jak byste reagovala na výtku, že si odbory berou ve vyjednávání děti a jejich rodiče jako rukojmí?

To je přesně výtka, kterou slýcháváme vždycky, když se připravujeme k nějakým protestům. My si opravdu nebereme děti jako rukojmí. Děti jako rukojmí si bere vláda, která škrtá v rozpočtu školství.

[chooze:article;value:528596]

Jsou školy, které se ke stávce připojí jinak než svým uzavřením?

Instrukce budeme teprve připravovat. Samozřejmě škola se může připojit jen svým souhlasem se stávkou. V některých zařízeních, jako jsou dětské domovy nebo diagnostické ústavy, je navíc provoz nepřetržitý. Od nich už máme zjištěno, že se připojí například letákovou kampaní, ale dohled nad dětmi zajistí.

Můžete nastínit, jaký bude váš další postup, pokud tato stávka nezabere?

To ještě daleko. Teprve jsme pana ministra informovali, že tato stávka proběhne a doufáme, že ovlivníme poslance, aby při schvalování státního rozpočtu v jeho třetím čtení ty chybějící peníze do rozpočtu školství doplnili.

[chooze:article;value:527121]

A co na to rodiče?

Redakce TN.cz oslovila s žádostí o reakci na tento pomalý postup odborů také zástupce rodičů, konkrétně mluvčí Fóra rodičů Hanu Chalušovou.

"Učitelé nejsou úplně připravení protestovat, protože součástí jejich profese je naopak zodpovědnost za to, aby byla výuka dětí zajištěna. Školské odbory jsou tak kvůli zodpovědnosti pedagogů v tomto v těžké pozici, podobně jako třeba odbory lékařské. Navíc vládní škrty jsou zásadní a mnoho rodičů má proto pro tento postup pochopení a vyjadřují učitelům i podporu. Rozhodně ale nejde o postoj všech," tvrdí.

I lhůta tři až pět pracovních dní před stávkou je podle Chalušové pochopitelná. "Vždycky v takové situaci můžou existovat rodiny, pro které to může být obtížné, a to i kdyby byl ten čas ještě delší. Hlavní je, že školy o tom budou alespoň několik dní dopředu informovat. Samozřejmě čím dříve budou mít rodiče ty informace, a čím víc jich bude, tím lépe. Věřím tomu, že školské odbory pro to udělají maximum," řekla.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.